AFERE

Hoće li “Var” srušiti nogomet u BiH?

Tražit ćemo poništenje prvenstva, kaže predsjednik GOŠK-a Lujo Ilić

Prva liga FBiH: Mnogi upozoravali na neregularnost. Avaz

Piše: Er. B. – G. Š.

14.11.2019

Antikorputivna akcija “Var” koju je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provela prekjučer širom Federacije BiH, uzdramala je čitav nogometni svijet u našoj državi. U akciji je uhapšeno 12 službenih osoba Nogometnog saveza FBiH, u dva navrata su kao osnova za istragu bile utakmice gabelskog GOŠK-a. 

Kenan Bajraktarević, glavni sudija meča TOŠK – GOŠK (4:1, 11. kolo prvenstva, igrano 20. oktobra), uzeo je 3.000 eura i 1.000 maraka od istražitelja SIPA-e koji su nastupili kao predstavnici GOŠK-a. Sedam dana ranije, njegov kolega Ilija Živković na isti način je za utakmicu GOŠK – Budućnost (3:2) preuzeo 3.000 maraka u Karaotoku kod Čapljine.

Način na koji je akcija protekla, predsjednik GOŠK-a Lujo Ilić nije htio komentirati, ali je, prema njegovom mišljenju, jasno da se mnogo toga radilo protiv kluba iz Gabele. Često se po medijima govorilo o neregularnostima koje prate ovo takmičenje u prethodnih desetak godina, ali nekih konkretnih radnji po tom pitanju nije bilo.

- Nikad ovakav potez nije napravljen kad je u pitanju ova liga. Ovo je veliki pomak. Dosta je više blata i kriminalaca u Savezu. Mislim da svi koji rade u NSFBiH moraju podnijeti ostavke i da se sve nanovo radi. Liga nije regularna poslije svega ovoga i tražimo poništenje prvenstva. To ćemo tražiti da podrže svi klubovi i zato ću zvati sve funkcionere klubova da to podrže. Ne znam na koji način ponovo krenuti u prvenstvo, ali ovo, očito, nije regularno - poručio je Ilić.

Ukoliko GOŠK-ov prijedlog za poništenje prvenstva dobije podršku, to bi moglo imati ogromne posljedice skoro po sve nivoe takmičenja, pa i po “elitnu” Premijer ligu BiH. 

Predsjednik Takmičarske komisije Prve lige FBiH Naim Basara bio je zatečen nakon što smo mu saopćili informaciju da NK GOŠK iz Gabele traži poništenje ove takmičarske sezone.

- Sve dosadašnje utakmice registrirane su postignutim rezultatima, s tim što su Disciplinskoj komisiji proslijeđeni materijali iz njene nadležnosti. To je standardna procedura... - rekao je Basara.

Ističe da Takmičarska komisija radi u skladu sa Statutom i Propozicijama Prve lige FBiH, odnosno pravilnicima Nogometnog saveza BiH. 

- Ako državni organi utvrde nepravilnosti, onda konačnu odluku treba donijeti Izvršni odbor NSFBiH. Kako se u jesenjem dijelu sezone treba odigrati još 15. kolo, Izvršni odbor donosi konačnu odluku – ističe Basara.

IAKO 

su iz klubova u svim prethodnim kolima i ranijim sezonama redovno imali mnogo prigovora na regularnost, nisu to mogli često izražavati javno, bojeći se visokih novčanih kazni koje donosi Kodeks o ponašanju članova NSFBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.