1. HNL

Nogometni sindikat Hrvatske: Rijeka čini štetu klubu, Zoranu Kvržiću...

Kvržić: Pod lupom Riječana zbog poraza od visokog Dinama. Arhiva

Piše: G. Š. / Avaz.ba

14.11.2019

Nakon što su iz HNK Rijeka objavili da više ne računaju na Lorenca Šimića, Roberta Punčeca, Petra Mamića, te da je pod upitnikom status našeg reprezentativca Zorana Kvržića, oglasio se i Nogometni sindikat Hrvatske, koji je u svom saopćenju oštro kritizirao odluku sportskog direktora Riječana Srećka Juričića.

Nogometni sindikat upozorio je u posljednjih nekoliko mjeseci hrvatske klubove na nedopuštenost kažnjavanja igrača zbog loše izvedbe na terenu (poraz od GNK Dinamo 0:5 - op.a.), s tim da opetovano napominjemo da su takav stav FIFA-ina Komora za rješavanje sporova (DRC), kao i CAS-a, zauzimali u više navrata u svojim odlukama. 

Želimo se osvrnuti na saopćenje HNK Rijeka od 13. novembra 2019. kojim je javno objavljena odluka kluba da više ne računa na pojedine igrače, a u skladu s kojom će isti do daljnjeg biti prisiljeni trenirati odvojeno od ostatka tima. Ovim putem apeliramo na preispitivanje odluke koja nije u skladu s važećim FIFA-inim propisima te upozoravamo klub na postojanje ne samo ugovora, čije se odredbe moraju poštovati, već i prava igrača utemeljenih na navedenim FIFA-inim propisima, ali i na praksi nadležnih tijela FIFA-e, kao i praksi CAS-a, koja se ovakvim postupanjem kluba krše.

Jedno od temeljnih prava igrača je trenirati u isto vrijeme, na istom mjestu i po istom programu, kao i ostatak tima, pa stoga smatramo da je u interesu kluba promjena ove odluke. Sve kako bi se izbjegli mogući postupci izazvani ovakvim kršenjem ugovora, odnosno prava igrača.

Ovakve odluke čine nepopravljivu štetu klubu, igračima, a posljedično i hrvatskom nogometu, te se nadamo da će HNK Rijeka promijeniti svoju odluku - saopćeno je iz Nogometnog sindikata Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.