EURO 2020

Ibrahim Šehić za „Avaz“: Pobjeda nam donosi dodatni optimizam

Uz naš kvalitet koji imamo, pogotovo kad igramo kod kuće, možemo parirati Italijanima, ali i svakom protivniku

Šehić: Dobro smo trenirali prethodnih dana, svi momci su radili vrijedno. Arhiva

Piše: Goran Šumar

15.11.2019

Naš najbolji fudbalski golman Ibrahim Šehić večeras će protiv favorizirane Italije na zeničkom Bilinom polju (20:45 sati) 27. put biti na golu „Zmajeva“.

Nova šansa

- Dobro smo trenirali prethodnih dana, svi momci su radili vrijedno, jer smo maksimalno fokusirani na predstojećeg kvalifikacionog protivnika. Znamo da nas očekuje teška, zahtjevna utakmica, ali svi želimo da se protiv jednog protivnika kao što je Italija pokažemo u dobrom svjetlu i dokažemo da vrijedimo, odnosno ostvarimo pozitivan rezultat protiv lidera grupe - rekao je Šehić u razgovoru za „Dnevni avaz“ te dodao:

- Predstojeća utakmica je šansa da dokažemo da nam je mjesto na Evropskom prvenstvu. Pozitivan rezultat protiv Italijana je veoma bitan da u pozitivnoj atmosferi i s optimizmom dočekamo taj baraž.

Naša reprezentzacija je teoretski još u igri za direktan plasman na Euro 2020, te smo golmana „Zmajeva“ pitali vjeruje li da Lihtenštajn može iznenaditi i Finsku u Helsinkiju.

- Naravno, u fudbalu uvijek ima iznenađenja, sve je moguće... Međutim, mislim da smo situaciju u našoj grupi trebali ranije riješiti mi sami. Nismo trebali dozvoliti da odemo ovako daleko od Eura 2020, ali, eto, tako je kako je. Imali smo i dosta nesreće tokom ovih kvalifikacija. Jednostavno, neke stvari se nisu poklopile u našu korist, tako da mislim da će za ispunjenje cilja ipak morati sačekati martovske dodatne kvalifikacije. Na to se trebamo fokusirati već sada, a nadam se da ćemo u martu svi biti zdravi i standardno igrati u našim klubovima - ističe naš najbolji golman.

Šehić konstatira da naša reprezentacija, posebno kad igra kod kuće, može pobijediti svakoga.

- A onda ćemo, ako Bog da, čekati tu finalnu utakmicu baraža, u kojoj uz pomoć naših navijača, koji su uvijek tu, uz nas, možemo proći dalje. Naravno, u tim dodatnim kvalifikacijama je veoma bitna i ta sportska sreća i hoćemo li svi biti zdravi. Zbog toga je taj baraž još daleko, ali do tada moramo maksimalno ozbiljno odraditi i predstojeće dvije kvalifikacione utakmice, da probamo pobijediti oba protivnika... To će nam donijeti dodatni optimizam i pozitivnu atmosferu pred utakmice odluke - napominje Šehić.

Velika utakmica

Standardni čuvar mreže „Zmajeva“ smatra da naš tim ima i znanja i snage da zaustavi pobjedonosni pohod Italijana.

- Mi smo se i u prvoj utakmici u Torinu odlično nosili s njima (2.1 – op. a.). Imali smo čak i nekoliko odličnih šansi da odemo na 2:0 ili povedemo 2:1, a onda primamo dva gola iz kornera i... Ta koncentracija je stvarno najvažnija u tim velikim utakmicama, posebno protiv velikih protivnika svakog trenutka moraš biti maksimalno fokusiran na teren i dešavanja na njemu. Jednostavno, moraš svake sekunde očekivati da mogu postići gol ili iznenaditi nekim pokretom, potezom, tako da svih 90 i kusur minuta moramo biti maksimalno fokusirani na utakmicu. Uz naš kvalitet koji imamo, pogotovo kad igramo kod kuće, možemo parirati Italijanima - optimista je naš golman.

Italijani su brzi, nezgodni, ali i, s obzirom na to da imaju puno mladih igrača, željni dokazivanja.

- Ne znamo još ko će od njih igrati. Ali, svejedno, ko god od njihovih igrača dobije šansu željet će da se dokaže, odnosno pokaže da može biti dio reprezentacije i starter. Zbog toga sam već rekao da nas, sigurno, očekuje teška utakmica. Italijani u ovim kvalifikacijama u svim utakmicama igraju stvarno kvalitetno, a imaju i širinu, tako da bez problema mogu da rotiraju. Zbog toga će sigurno biti neugodni ko god bude igrao u prih 11 - za kraj je rekao Šehić.

Poruka navijačima

U poruci navijačima Šehić je prvo zahvalio, kako kaže, na svemu što su do sada uradili za reprezentaciju.

- Nadam se da ćemo mi ponovo biti na željenom nivou, kao što su oni uvijek kada igramo. Vjerujem da ćemo i u predstojećim utakmicama ponovo podržati jedni druge, jer jedino tako možemo doći do zajedničkog cilja. Svi moramo razmišljati u istom smjeru, podržavati se... Jednostavno, uvijek moramo biti jedni uz druge, konstatira Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.