MINHEN Povlači se s funkcije predsjednika

Uli Henes nakon 40 godina napušta Bajern: Poznato kome će predati stabilan i bogat klub

Alfa i omega njemačkog giganta

J. A. / Avaz Sport
15.11.2019 16:08

Henes: Uradio velike stvari za Bajern Minhen

Foto: AFP

Predsjednik Bajerna Uli Henes (Hoeness) napustit će u petak minhenski klub, i to nakon 40 godina. Henes, koji je transformirao Bajern u jedan od najjačih evropskih klubova, na godišnjoj skupštini će se povući s funkcije, na koju je predložio bivšeg direktora kompanije "Adidas" Herberta Hajnera (Hainer). Henes će ostati u klubu kao supervizor još najmanje četiri godine.

Otkako je Henes prešao u menadžment Bajerna, taj klub dominirao je Bundesligom, osvojivši 24 titule i 14 trofeja u Kupu, ali i dvije titule evropskog prvaka.

Mislim da se neko kao Uli Henes nikad neće zaustaviti, on ima srce Bajerna, uvijek će ostati povezan s nama - rekao je kapiten Bajerna Manuel Nojer (Neuer). 

Henes će predati Hajneru stabilan i bogat klub, koji je prijavio 750 miliona eura prometa, odnosno 52 miliona eura profita.

Bajern ima 300.000 članova kluba i 1.000 zaposlenih, a stadion Alijanc arena je otplaćena. 

- Bajern je nezamisliv bez tebe. Klub neće biti ono što je danas - rekao je legendarni Franc Bekenbauer (Franz Beckenbauer), kojeg je Henes zamijenio na mjestu predsjednika 2009. godine. 

Mrlja na karijeru bačena je 2014. godine, kada je Henes dobio zatvorsku kaznu od 21 mjeseca, zbog utaje poreza od najmanje 28,5 miliona eura. 

Henesu reputacija ipak nije bila urušena, pa je po izlasku iz zatvora, u novembru 2016. godine, ponovo izabran za predsjednika Bajerna.

Upitan o budućnosti, Henes je rekao da će "o tome misliti u subotu kada se bude probudio", prenosi B92. 

Komentari

NA VRH