KVALIFIKACIJE

Na terenu ću dati sve od sebe, a poslije utakmice ću ponovo biti Bosanac

Salanović: Utakmice sa BiH su specifične. Facebook

Piše: G. Š. / Avaz.ba

18.11.2019

Naše gore list Denis Salanović (23) večeras će u Vaduzu po treći put predvoditi napad Lihtenštajna protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine (20.45 sati).

Kako ističe u razgovoru za “Dnevni avaz”, raduje se novom duelu sa “Zmajevima”.

Silno motivirani 

- Očekivao sam da će BiH doći u Vaduz u najjačem sastavu, ali nije. To će možda biti šansa za nas, da možda osvojimo bod. S druge strane, reprezentativci BiH koji su do sada manje igrali sigurno će imati veliku želju da pokažu svoj kvalitet te izbore mjesto startera u predstojećim utakmicama.

Ne znam, možda će nam sada biti čak i teže, nego da igra Miralem Pjanić, bez obzira što je on srce te ekipe. Igrači koji dobiju šansu će sigurno biti silno motivirani. U svakom slučaju, očekuje nas teška utakmica, jer znamo da je Bosna jaka ekipa - naglašava Salanović.

Veznjak švicarskog superligaša Tuna naglašava da je njegov tim već napravio iznenađenja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

- Mi smo već protiv Grčke i Armenije pokazali da znamo i možemo osvojiti bod. Možda nam to pođe za rukom i protiv Bosne - dodaje Salanović.

U Zenici su i naš državni tim i Vas bodrili Vaši roditelji, brojna familija, te prijatelji koji živi u BiH i Lihtenštajnu. Hoće li oni doći i na utakmicu u Vaduz?

- Mislim da hoće, otprilike, ista ekipa će biti na tribinama.

Kakav je Vaš osjećaj kada igrate protiv BiH, protiv domovine?

- Uf... To je baš specifično. Znam da me znaju i u BiH te da me sigurno prate. Međutim, i prije prethodne utakmice u Zenici sam rekao da ću u tih 90 minuta dati sve od sebe za Lihtenštajn. A onda poslije utakmice ponovo mogu reći da sam Bosanac. Bosanac u srcu. Ali, na terenu uvijek dajem sve od sebe, bez obzira na to da li igramo protiv Bosne, Grčke ili bilo koje druge reprezentacije.

Profesionalno, nema šta...

- Da, mora biti tako, logično. Ipak, Lihtenštajn je mojima i meni dao sve. Pa i rođen sam u Vaduzu.

Dobra atmosfera

Kakva je atmosfera u Lihtenštajnu pred dolazak “Zmajeva”, hoće li stadion, koji ima nešto manje od osam hiljada sjedećih mjesta, biti pun?

- Ne znam da li će stadion biti pun, ali sigurno će na tribinama biti mnogo navijača. Znam da je prodato dosta ulaznica... Atmosfera će sigurno biti top, a i mene baš zanima hoće li stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta, pošto Bosna više nema šanse da se direktno kroz ove kvalifikacije plasira na Evropsko prvenstvo.

Da je situacija drugačija, Bosanci i Hercegovci bi sigurno kupili sve ulaznice i ispunili naš stadion. U svakom slučaju, mislim da će atmosfera biti dobra.

Sloboda i Zrinjski

U razgovoru sa Salanovićem saznali smo da, kad god to stigne, prati utakmice Premijer lige BiH.

- Ne mogu pratiti baš sve utakmice, ali često pratim utakmice Slobode i Zrinjskog. U Zrinjskom igraju tri-četiri moja prijatelja, a pošto su moji iz Tuzle, pratim i Slobodu za koju i navijam. Imam puno simpatija prema mojim Tuzlacima - kaže Denis.

Preko baraža do Eura

Denis vjeruje da se naša reprezentacija kroz baraž ipak može plasirati na završnicu Eura 2020. godine.

- Bosna je u ovim kvalifikacijama imala problema, ali nadam se da će se moji zemljaci preko baraža plasirati na Evropsko prvenstvo - rekao je Salanović.


Uoči večerašnjeg meča, prema "Mozzartu", kvota na pobjedu reprezentacije BiH iznosi 1.10, na neriješeno 10.00 te na trijumf domaćina 23.00.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.