STRUČNJACI

Petković za "Avaz" o šansama reprezentacije BiH u baražu: Završen je jedan proces, treba se okrenuti drugom

Zato je večeras bitna utakmica, da bi se stvorila pozitivna atmosfera

Petković: Sarajlija na pragu plasmana na Euro. Arhiv

Razgovarao: G. Šumar

18.11.2019

Sarajlija Vladimir Petković, koji je od 1. avgusta 2014. godine selektor reprezentacije Švicarske, na pragu je četvrtog uzastopnog plasmana na finalni turnir velikog fudbalskog takmičenja.

Prethodno je Švicarce odveo na Svjetsko i Evropsko prvenstvo, te finalni turnir Lige nacija - grupa A.

Problemi s kadrom

- Nije još sve gotovo,danas igramo s Gibraltarom - oprezan je Petković, kojem za ovjeru plasmana na Euro 2020 odgovara i remi protiv apsolutnog autsajdera.

Međutim, pred prethodni duel sa Gruzijom u subotu (1:0) imao je Petković velikih problema, jer nije mogao računati na čak deset standardnih reprezentativaca.

- Na zagrijavanju nam se povrijedio i napadač Haris Seferović, tako da sam pet minuta prije početka meča u tim morao uvrstiti igrača s klupe. A odranije sam bio bez svih standardnih napadača, Mehmedija, Šaćirija, Gavranovića, Drmića, Šera...  Nedostajalo nam je mnogo igrača, ali morali smo naći najbolja rješenja. Tako je i bilo... - konstatira naš stručnjak. 

Švicarska je odlučujući gol postigla u 77. minuti, premda je prethodno propustila niz izglednih prilika.

- Imali smo šansi, ali... U nastavku utakmice Gruzijci su se otvorili, što nam je ostavilo veći prostor za manevar. Inače, Gruzija nije loša ekipa, agresivni su, puno trče, a fizički su dobri i disciplinirani u igri.

Dobro stoje na terenu. Imali su nekoliko udaraca van našeg kaznenog prostora - analizira selektor Švicaraca.

Gol odluke postigao je rezervista Sedrik Iten (Cedric Itten) iz Sent Galena, čime je naš trener još jednom pokazao da ima “dobar nos” za reakciju s klupe.

- Pet minuta nakon ulaska u igru bio je strijelac. A ranije, dok smo bili kompletni, nije bio ni na širem spisku. Iten je, inače, mladi 22-godišnji veznjak. Najvažnije je da smo pobijedili, tako da nam je sada ostalo da još savladamo Gibraltar i to je to - otkriva Petković.

Novi proces

Neizbježna tema sa bivšim napadačem kluba s Koševa je reprezentacija Bosne i Hercegovine.

- Postepeno se treba približavati dodatnim kvalifikacijama i ponovo stvarati pobjedničku atmosferu i mentalitet. Zbog toga je veoma važna predstojeća utakmica u Vaduzu kako bi se zimska pauza dočekala sa pozitivnim iskustvom - optimista je Petković.

On vjeruje da naš državni tim ipak može doći do cilja kroz baraž i da se ne treba previše osvrtati na ono što je bilo.

- Završen je jedan proces, a sad se treba okrenuti drugom. Jednostavno, prema naprijed se mora gledati optimistično. Bosna i Hercegovina sigurno ima ekipu za finalni turnir Evropskog prvenstva, samo treba sve da se poklopi. Da se složi sve pozitivno - kategoričan je Petković.

Ipak, “Zmajeve” u dodatnim kvalifikacijama očekuju teški protivnici.

- Neće biti jednostavno doći do cilja. Sve su to tvrde ekipe, Irci, Vels...  Nema više slabih selekcija, pogotovo ne u baražu. Međutim, mora se stvoriti takav osjećaj da zavisiš sam od sebe - ističe naš stručnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.