NOGOMET

Ukoliko se BiH kvalificira na Euro, igrat će u grupi sa Španijom

Učesnici smotre najboljih ekipa Starog kontinenta već su razvrstani u jakosne šešire

BiH će svoju šansu tražiti kroz baraž Lige nacija. AFP

Fena

20.11.2019

Grupna faza kvalifikacija za Evropsko nogometno prvenstvo 2020. godine je završena.

Učesnici smotre najboljih ekipa Starog kontinenta već su razvrstani u jakosne šešire, a posljednji, četvrti jakosni šešir upotpunit će pobjednici baraža Lige nacija, koji je na rasporedu u proljeće naredne godine. 

U prvom jakosnom šeširu nalaze se selekcije Belgije, Italije, Engleske, Njemačke, Španije i Ukrajine. Drugi jakosni šešir čine selekcije Francuske, Švicarske, Hrvatske, Poljske, Holandije i Rusija.

Portugal, Turska, Danska, Austrija, Švedska i Češka nalaze se u trećem šeširu, dok su u četvrtom šeširu za sada poznate samo dvije selekcije – Vels i Finska, kojima će se pridružiti pobjednici baraža Lige nacija.

Nakon neuspješnih kvalifikacija, Bosna i Hercegovina će svoju šansu tražiti kroz baraž Divizije 2 Lige nacija, a za prvog protivnika imat će selekciju Sjeverne Irske. Pobjednik tog duela igrat će protiv pobjednika drugog polufinala, u kojem se sastaju Slovačka i Republika Irska.

Zanimljivo je da su određene selekcije već preraspoređene u grupe Evropskog prvenstva. Tako će u grupi B igrati Belgija, Rusija, Danska i, voljom žrijeba, Finska ili Vels. Reprezentacija BiH, ukoliko prođe baraž Lige nacija, nastupit će u grupi E, gdje je za nosioca postavljena selekcija Španije.

Nosilac grupe A je selekcija Italije, a tu će se nakon žrijeba naći još selekcije Finske ili Velsa. U grupi C zna se da će nastupiti Ukrajina i Holandija, dok je Engleska nosilac grupe D. Nosilac grupe F je Njemačka.

Utakmica BiH – Sjeverna Irska igrat će se 26. marta 2020. godine, najvjerovatnije na stadionu Bilino polje u Zenici. Ukoliko savladaju Irce, očekuje ih finalni okršaj protiv Slovačke ili Republike Irske 31. marta.

Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo na rasporedu je 30. novembra u Bukureštu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.