NEZADOVOLJSTVO

De Brujne žestoko kritizirao način žrijeba za Euro: Ovo je sramota i izgleda kao lažno prvenstvo

Vezista Mančester sitija bez dlake na jeziku

De Brujne: Kritizirao novu metodu za određivanje grupa na EP-u. AFP

J. A. / Avaz Sport

20.11.2019

Kvalifikacije za Evropsko nogometno prvenstvo su završene, preostaje nam žrijeb za baraž (petak), a zatim i za šampionat Starog kontinenta (30. novembra). Ono što mnogima i dalje smeta je nejasnoća koja prati promijenjeni format kvalifikacija koje smo ispratili. 

Za sada su nezadovoljstvo iskazivali samo navijači, a od sinoć i jedan nogometaš. Zvijezda Mančester sitija Kevin de Brujne (De Bruyne) kaže da je sramotno ono što se radi njegovoj selekciji. 

- To je sramota. Takve me stvari tjeraju da Euro smatram lažnim takmičenjem. Nogomet je sve više i više biznis - rekao je De Brujne u kameru belgijske televizije nakon trijumfa nad Kiprom od 6:1.

Podsjetimo, 12 reprezentacija bit će domaćini završnog turnira, a sve te selekcije koje su se kvalificirale, imaju prednost prilikom određivanja domaćinstva. 

Zbog toga će pojedine najbolje selekcije iz grupa, poput Belgije, biti samo strpane u unaprijed napravljenu grupu na Evropskom prvenstvu, što nije ni nalik žrijebu koji smo gledali do ove godine.

Belgijanci su bili dominantni u svojoj kvalifikacionoj grupi (deset pobjeda), ali zbog specifičnog formata neće biti u prednosti kad dođe žrijeb niti će imati lake rivale po zasluzi, već će biti automatski ubačeni u grupu B, zajedno s Danskom i Rusijom i Velsom ili Finskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.