ŽELJEZNIČAR

Osim: Sarajevo nema dobre odnose sa Širokim, ali mi imamo

Osim: Mislim da su se svi zaželjeli utakmica. Avaz

Piše: G. Š. / Avaz.ba

22.11.2019

Željezničar u nedjelju (16 sati) u okviru 17. kola Premijer lige BiH dočekuje Široki Brijeg. Tim povodom je u Plavom salonu stadiona na Grbavici održana pres-konferencija, na kojoj su se predstavnicima medija obratili šef stručnog štaba Amar Osim i prvotimac Semir Štilić. 

Mislim da oni uvijek ovdje igraju otvoreno. S te strane, utakmica bi trebala biti kvalitetna, ali znate kako je u fudbalu. Meč se uvijek zna okrenuti, zavisi od uvoda - rekao je Osim i dodao: 

- Mislim da su se svi zaželjeli utakmica. Posljednju nismo baš najbolje odigrali na Grbavici. Ustvari, posljednji put smo dobro odigrali Kup protiv Mladosti, a to je bilo prije dva mjeseca. Široki definitivno nije na mjestu na kojem smo ga naviknuli gledati, ali to ovog puta ne mora ništa značiti. Uvijek na Grbavici igraju otvoreno i dobro. To samo po sebi dovoljno govori. 

U posljednje četiri utakmice u prvenstvu Željezničar nije pobijedio Široki Brijeg (samo u Kupu BiH prije dvije godine).

- Takva je tradicija, bez obzira na to što ne mora ništa značiti. Drugi klub iz Sarajeva nema dobre odnose s njima, ali mi uvijek s njima igramo u dobrim odnosima. Imamo više bodova od Širokog i nismo loši. Znamo im slabe tačke i imaju ih više od nas. Ako budemo kao protiv Mladosti, nećemo dobiti. Ako budemo kao u Tuzli, imamo šansi. Imali smo dramatično različitih pristupa u posljednjim utakmicama. Sloboda je posljednja pa to ostaje lijepa uspomena, ali ne treba zaboraviti da smo prije toga bili loši u nekoliko utakmica - analizira Osim, koji je najavio da će Željezničar u zimskom prijelaznom roku pojačati ekipu. 

Treba, međutim, biti prilično oprezan sa mijenjanjem tima.

- Filtracija igračkog kadra bit će nam potrebna tokom zime kako bismo popravili ekipu. Ne samo za evropske utakmice, one su usput. Treba biti prilično oprezan sa mijenjanjem tima, znali smo zimu prije pokvariti igrački kadar. Znači, poučeni tim iskustvom, moramo paziti hoćemo li čačkati mečku kako ne bismo pokvarili ekipu. Željo ne može kupovati igrače kao Štilić tako da čačkamo i onda se može iščačkati gori igrač - opisao je na svoj način prvi strateg kluba s Grbavice.

Vječiti derbi

Derbi u atmosferi koja nije optimalna, ne valja. Ipak, utakmica nosi tri boda kao svaka, a moramo sve dobiti. Ne možemo kalkulirati protiv Širokog. Ne možemo pobijediti ako nismo maksimalno angažirani - rekao je Osim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.