FK ŽELJEZNIČAR

Trenerska je tuga pregolema

Osim se susreo sa sličnim kritikama kao 2010.

Osim: Šta je mogao?. M. Kadrić

Piše: A. Čulić

26.11.2019

Mijenjaj, Amare. U tu bi se rečenicu mogla sažeti cjelokupna „stručna“ naobrazba u kolaboraciji s darom za konsalting prosječnog navijača ne samo Željezničara, ali, evo, kada je već Amar Osim u pitanju. Pravi treneri, ako baš drže do sebe i svog karaktera, baš tada neće promijeniti ništa, kamoli onoga ko se prosječnom navijaču ne svidi u datom trenutku.

Najtečnija igra

Na konferenciji za medije nakon utakmice u kojoj je Željo poražen od Širokog (1:2), poslije vjerovatno najbolje, najtečnije, najkonkretnije partije u posljednjih mjesec-dva, mogle su se čuti slične zamjerke Amaru Osimu, treneru Želje. Šta je mogao on učiniti da ne dođe do poraza i je li mogao izvući nekog drugog igrača umjesto onih koje je zamijenio?

- Postoji mnogo više stvari koje mogu odrediti tok i ishod meča od toga da li je izašao Alispahić ili nije izašao Alispahić. Ja gledam malo dublje i svaki trener, i pored činjenice da smo stvorili enorman broj prilika i da je nekad potrebno da ti se poklope zvijezde, pomišlja šta je mogao bolje uraditi, da li je negdje pogriješio. Od pripreme utakmice, taktike, pristupa... – pravdao se Osim i dijelio bepslatne lekcije iz fudbala.

I zaista, šta može uraditi trener kada do treće minute propustiš dvije izgledne prilike. Doduše, u njima je bio stoper, ali je isti stoper petom zabio gol Slobodi. Šta može trener ako napadač promaši penal, pa krilni igrač pogodi golmana s pet metara, a „najbolja noga lige“ s deset metara ne zabije u rašlje kao što najčešće čini iz sličnih situacija. Sam Semir Štilić servirao je tri idealne lopte (Krpić, Veselinović i na kraju Ramović) i propustio jednu u meču u kojem je tim s Grbavice imao sigurno još jedno šest solidnih šansi.

Mjesec bez Zeca

- Ako moraš izgubiti utakmicu u kojoj si puno bolji, draže mi je što se to desilo protiv Širokog, koji je svojim pristupom učinio da utakmica bude takva. Nisu se valjali, nabijali, kvarili igru... Mnogi su zaboravili da mi imamo još jednog igrača koji ne igra mjesec, a koji bi možda bolje reagirao u nekim situacijama. Ali, šta smo trebali, ako nema Zeca, dovesti nekog drugog? Mujića, Muju? – bio je oštar Osim.

Nešto slično kada su kritike u pitanju desilo mu se 2010. Nakon sedam godina Željo je počeo pobjeđivati s Osimom na klupi, a onda, nakon što samo jednom nije pobijedio, zamjerilo mu se što je zamijenio nekoga, a nije nekoga drugog. Do tada se sedam godina nikome ništa nije zamjerilo...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.