HRVATSKA

Gdje je nestao Izet Hajrović?

Hajrović i Bjelica. Arhiv

Avaz.ba

26.11.2019

Reprezentativac BiH iz zagrebačkog Dinama Izet Hajrović daleko je od fokusa Dinamovog trenera Nenada Bjelice. Gdje je nestao Izet Hajrović? Zapravo, ne on nego njegova forma? Ušao je u igru s klupe protiv Hajduka, ali nije donio mnogo, samo je pokazao da više nije onaj lanjski Hajrović. Daleko je od tog nivoa kad je bio ponajbolji Dinamov igrač i najbolji Dinamov strijelac u Evropi. 

Rezervno rješenje

Niti uspijeva proći, niti dodaje, niti zabija, uz sve igrače koje je Bjelica dobio u toku posljednje godine, izgubio je Hajrovića. Što je tome razlog, teško je reći, ali je u ovom trenutku Hajrović daleko od prve momčadi, daleko od naslovnih uloga.

Naravno, bilo bi za Dinamo sjajno kad bi se nekako ukazao u Milanu, ušao s klupe i donio pobjedu, iako to u ovom trenutku zvuči nemoguće. Jer, Hajrović ove sezone još nije upisao ni minutu u Ligi prvaka. Jedan je od rijetkih Dinamovih nogometaša koji do sada nisu dobili šansu... No, od svih njih, najveće je iznenađenje što Hajrovića nema nigdje! 

Počeo je sezonu asistencijom protiv Saburtala i najavio da bi mogao opet imati kvalitetnu statistiku. No, na tome je i stao, poslije utakmice u Tbilisiju, više nema nikakav učinak.

Hodao je između prve ekipe i rezervnog rješenja, došao je čak i do reprezentacije BiH, što je pomalo apsurdno s obzirom na to da ga Robert Prosinečki nije zvao kad je igrao u vrhunskoj formi, analiziraju zagrebačke "Sportske novosti". 

Ali, nakon utakmice u Varaždinu, kad je posljednji put bio u prvih 11 i kad ga je Bjelica zamijenio u 58. minuti, više ga nema u prvom planu. 

Derbi s Hajdukom mu je, kad je ušao s klupe, bila dobra prilika da se vrati na scenu i da nekim potezom opet podsjeti na Hajrovića od prošle sezone. No, nije se pokazao, njegovim ulaskom Dinamo nije dobio na kvalitetu, Hajrović nije uspio nadmudriti Splićane i ostao je na toj jednoj asistenciji protiv Saburtala.

Sve je više onih koji se pitaju može li Bjelica uopće vratiti Hajrovića na viši nivo ili su njegove najbolje partije u Dinamu već iza njega. Podsjetimo, lani je Hajrović u Evropi briljrao, pogotovo najesen, sa šest pogodaka bio je ukupno najbolji Dinamov strijelac. Ali, posljednji gol zabio je Anderlehtu u briselu, s bijele tačke, u pobjedi od 2:0. Bilo je to 4. oktobra 2018.

Pad forme

Između toga i Saburtala, upisao je tek jednu asistenciju, protiv Viktorije u Maksimiru. Na proljeće je, pak, u HNL-u imao četiri pogotka (dva Rudešu, Slavenu i Hajduku) uz jednu asistenciju protiv Gorice. Već je tu bio vidljiv pad njegove forme, ali još je to bilo na dobrom nivou u usporedbi s ovom sezonom.

Recimo, Hajrović je prošle sezone odigrao ukupno 34 utakmice, zabio je 10 golova i imao osam asistencija u 2.254 minute. Ove sezone odigrao je samo 13 dvoboja, a u njima samo 767 minuta, od toga 450 u pretkolima Lige prvaka, gdje je još i imao minutažu. No, kako sezona odmiče, Hajrovićev doprinos sve je manji.

Kako bi Bjelici dobro došla neka Hajrovićeva čarolija, kao neko novo oružje u Ligi prvaka. Kad bi zasjao u Milanu, bio faktor iznenađenja, džoker s klupe, kako god ga nazvali kasnije. Jedna lopta, dodavanje iz njegovog genijalnog arsenala, kakav je pokazivao prošle sezone, tako bi dobro došli u ovoj utakmici odluke.

Hajrović u HNL-u 

39 odigranih utakmica

4 postignuta pogotka 


U Kupu

7 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak 

U Superkupu

1 odigrana utakmica

0 postignutih golova 

U Evropi

19 odigranih utakmica

6 postignutih golova 

UKUPNO

66 odigranih utakmica

11 postignutih golova 


U Ligi prvaka

Na klupi

Dinamo - Atalanta 4:0

Šahtar - Dinamo 2:2 

Izvan kadra

Mančester siti  - Dinamo 2:0 

Dinamo - Šahtar 3:3

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.