UŽARENA KLUPA

Zašto nam (ne) treba strani selektor

Pred krovnom kućom bh. nogometa je veoma težak zadatak

"Zmajevi" još imaju šansu za plasman na Euro 2020.. Arhiv

Piše: Jasmin Alibegović

28.11.2019

Nogometna javnost u Bosni i Hercegovini zaokupirana je imenima potencijalnih kandidata za novog selektora naše reprezentacije. Pred Nogometnim savezom BiH veoma je težak zadatak, s obzirom na to da će novi selektor u martu naredne godine imati samo tri dana pripreme pred domaći meč polufinala baraža Lige nacija protiv Sjeverne Irske.    

Robert Prosinečki, sada već bivši kormilar našeg državnog tima, bio je zvanično prvi strani selektor koji je sjedio na klupi BiH. Čelni ljudi NSBiH u januaru 2018. godine ukazali su povjerenje Prosinečkom ispred Amara Osima, koji je najtrofejniji trener u BiH, i to se na kraju ispostavilo kao katastrofalan potez. U proteklim kvalifikacijama doživjeli smo potpuni krah, a Prosinečki je, prema svim statističkim parametrima, do sada najlošiji selektor BiH.

Uprkos tome, ponovo su čelnici krovne kuće bh. nogometa ponudili mnogim svjetskim stručnjacima užarenu klupu "Zmajeva", ne vodeći računa o eventualnim poteškoćama u radu. Sven-Goran Erikson (Eriksson), Feliks Magat (Felix Magath), Kris Koleman (Chris Coleman), Rene Žirar (Girard) te Valter Zenga (Walter), samo su neki strani stručnjaci koji su potencijalni nasljednici Prosinečkog.

Otežavajuća okolnost za strance mogla bi biti (ne) poznavanje našeg mentalnog sklopa. Uvažavajući sve iskustvo svih stranaca, postavlja se pitanje mogu li i znaju li pripremiti naše reprezentativce da uvežu dvije vezane pobjede u utakmicama na domaćem terenu koje će igrati pod velikim pritiskom. Očekivanja i ulog su zaista veliki. Ukoliko ostvarimo historijski, prvi plasman na Euro, krovna kuća bh. nogometa dobit će od UEFA-e i 18 miliona KM, što bi bila velika finansijska injekcija.

Podsjetimo, Safet Sušić i dalje je jedini selektor koji nas je odveo na neko veliko takmičenje i to je činjenica koju niko ne može osporiti. Najbolji nogometaš BiH svih vremena i sada je ponovo među mnogobrojnim kandidatima za novog selektora.

Međutim, kako nam je sve tuđe draže nego naše, ne bi bila iznenađujuća odluka da novi kormilar naše selekcije bude upravo strani stručnjak. Poznato je da mi često potcjenjujemo naše, domaće ljude, koji, eto, svugdje mogu uspjeti osim ovdje. Sada čelnici NSBiH nemaju pravo na kiks.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.