UEFA

U subotu žrijeb Evropskog prvenstva 2020.

Hoće li "Zmajevi" imati znanja i snage da dođu do Bilbaa i Dablina. Arhiv

G. Š. / Avaz.ba

28.11.2019

U Bukureštu će se u subotu, 30. novembra, u 18 sati obaviti poludirigirani žrijeb Evropskog prvenstva 2020.

U prvoj jakosnoj grupi su Belgija, Italija, Engleska, Njemačka, Španija i Ukrajina, u drugoj Francuska, Poljska, Švicarska, Hrvatska, Holandija i Rusija, a u trećoj Turska, Portugal, Danska, Austrija, Švedska i Češka. 

U posljednjem šeširi su Vels, Finska i pobjednici plej-ofa Lige nacija - grupe A (Island, Bugarska, Mađarska ili Rumunija); grupa B (Bosna i Hercegovina, Slovačka, Republika Irska ili Sjeverna Irska), C (Škotska, Norveška, Srbija ili Izrael) i D (Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo ili Bjelorusija). 

U grupi A Eura 2020, koja će se igrati u Rimu i Bakuu, nosilac je Italija, a iz posljednje jakosne grupe igrat će Finska ili Vels. 

Grupa B se igra u Sent Peterburgu i Kopenhagenu, a već je poznato da će u njoj biti Belgija, Rusija i Danska te iz četvrtog šešira Finska ili Vels. 

U grupi C, koja će se igrati u Amsterdamu i Bukureštu, igrat će Ukrajina i Holandija te jedna reprezentacija iz trećeg šešira i pobjednik plaj-ofa Lige nacija iz A ili D-grupe.

Engleska će biti nosilac u grupi D, čiji su domaćini London i Glazgov, u kojoj će igrati još i pobjednik plej-ofa Lige nacija - grupa C.

Grupu E će predvoditi Španija - u Bilbau i Dablinu, gdje će se plasirati i pobjednik iz plej-ofa Lige nacija - grupa B.

U grupi F, koja se igra u Minhenu i Budimpešti, igrat će Njemačka, te pobjednik plej-ofa Lige nacija iz grupa A ili D. 

S obzirom na to da su Rusija i Danska učesnici i domaćini Eura 2020, žrijebom obavljenim 22. novembra odlučeno je da će Danci ugostiti Ruse u utakmici grupe B.

Utakmice baraža za UEFA-in Euro 2020. po svim grupama igrat će se od 26. do 31. marta, nakon čega će biti poznata i četiri preostala učesnika šampionata Starog kontinenta.

Evropsko prvenstvo 2020. na programu je od 12. juna do 12. jula iduće godine. Otvoranje je na stadionu Olimpiko u Rimu, a završnica, odnosno polufinale i finale, igrat će se na Vembliju u Londonu. 

Titulu prvaka Evrope brani Portugal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.