INICIJATIVE Ambiciozan plan predsjednika FIFA-e

Infantino želi uložiti milijardu dolara i stvoriti jednu od najjačih liga na planeti

E. J. / Avaz.ba
29.11.2019 10:23

Infantino: Veliki planovi u Africi

Foto: AFP

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Đani Infantino (Gianni) želi pokrenuti afričku ligu u kojoj bi igralo 20 najboljih klubova sa ovog kontinenta. Ambicioznim planom predviđeno je investiranje čak milijardu dolara u rekonstrukciju i izgradnju novih stadiona na kojima bi se igrali ovi mečevi.

- Želimo uzeti 20 najboljih klubova i staviti ih u afričku ligu. Takva liga mogla bi imati najmanje 200 miliona prihoda, što je bi je svrstalo među deset najboljih u svijetu - izjavio je Infantino prilikom posjete Demokratskoj Republici Kongo povodom 80. godišnjice od osnivanja kluba Mazembe.

Dodaje da planira pokrenuti akciju čiji bi cilj bio u svakoj afričkoj državi sagraditi stadion prema standardima FIFA-e. Švicarac Infantino (49), koji je na čelo FIFA-e došao u februaru 2016., kaže da je njegova ideja pretvoriti afrički fudbal među najjače u svijetu.

- Uzet ćemo i najbolje afričke sudije i platiti ih. Provest ćemo depolitizaciju i profesionalizaciju sudija. Želim afrički fudbal odvesti u svjetski vrh - rekao je Infantino. 

Komentari

NA VRH