UEFA

Pogledajte projekt proširenja Trening-centra NSBiH u Zenici

Piše: G. Š. / Avaz.ba

29.11.2019

Projekt proširenja Trening-centra NSBiH u Zenici - Avaz
Bit će prošireni i smještajni kapaciteti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Trening-centar NSBiH lociran je na Kamberovića ravni (drugi naziv lokacije je Crkvičko brdo) u Zenici. Trenutno zauzima površinu od 30.000 kvadratnih metara. Na lokaciji su već izgrađena dva nogometna terena dimenzija od 105 x 68 metara, jedan sa prirodnom travom, a drugi s vještačkom i jedan natkriveni teren sa šatorskom konstrukcijom i s vještačkom travom, dimenzija od 20 x 40 metara.

Druga kategorija

U sklopu lokacije je i objekt s tribinom i hotelskim sadržajem. Tribina ima kapacitet od 1.500 stolica. U sklopu objekta se nalaze 24 dvokrevetne sobe, kuhinja s restoranom, sala za seminare i sastanke, dvije velike i četiri manje svlačionice, doktorska prostorija, prostorija za antidoping-kontrolu, fitnes sala, prostorija sa 12 kada za vodenu masažu, vešeraj, ekonomat i druge prostorije.

Trening-centar je registriran kod UEFA kao stadion druge kategorije i na njemu zvanične utakmice igraju U-21 reprezentacija, ženska A-reprezentacija i sve ostale niže reprezentativne kategorije. 

Trening-centar je počeo s radom u proljeće 2014. i svake godine je povećavao iskorištenost kapaciteta. U njemu se okupljaju sve selekcije NSBiH, održavaju se seminari, edukacije trenera, odigravaju se zvanične i trening-utakmice.

U 2018. godini iskorištenost kapaciteta centra bila je 79 posto, a u 2019. je planirano 82 posto. 

Ovo su trenutni limiti, jer zbog ograničenih smještajnih kapaciteta i samo dva velika terena, nije moguće postići maksimalnu (100 posto) iskorištenost ovog objekta.

Od decembra 2018., NSBiH vodi aktivnosti na projektu proširenja Trening-centra u Zenici zajedno s Gradom Zenica. 

Jučer je održana sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj je donesena Odluka o utvrđivanju javnog interesa za proširenje kapaciteta Trening-centra NSBiH u Zenici. Ovim su stvoreni preduvjeti za izradu projektne dokumentacije za proširenje Trening-centra.

Izvršni odbor NSBiH već je donio odgovarajuće odluke koje predviđaju i izvore finansiranja projekta proširenja, a nakon izrade projektne dokumentacije, bit će u prilici podnijeti aplikacije prema UEFA-i i FIFA-i. 

Proširenje TC Zenica podrazumijevalo bi dva nova nogometna terena standardnih dimenzija od 68,0 x 105,0 metara, oba sa prirodnom travom.

Također će biti prošireni i smještajni kapaciteti.

Novi objekt

Dužina novog objekta je 32,70 metara, a širina je 16,90 metra. Novi objekt bit će smješten u nastavku postojećeg, na prostoru gdje se trenutno nalazi parking.

U podrumu objekta nalazit će se bazen sa salom za fitnes, sauna, dijagnostički centar, prostor za bazensku tehniku i ostave.

U prizemlju je smješten hol, garderober s toaletima, bife i restoran kapaciteta od skoro 100 sjedećih mjesta.

Na prvom i drugom spratu planirane su dvokrevetne sobe za sportiste, s vlastitim kupatilima, po 14 soba na svakom spratu, opremljenih u rangu hotela sa četiri zvjezdice.

Na trećem spratu će biti smještena kongresna sala, čiji kapacitet bi trebalo da bude oko 150 sjedećih mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.