VJEČITI DERBI

Hoće li prvi susret Osima i Musemića na Koševu nakon 16 i po godina donijeti nekadašnji naboj

Dva trenera igrala su jedan protiv drugog pet puta, Osim ima dvije pobjede, Musemić jednu

Zadnji put dva najtrofejnija trenera na koševu su se sastala u junu 2003.. Printscreen

Piše: A. Čulić

30.11.2019

Danas se igra derbi sarajevskih vječitih rivala. Nekad su se uoči ovih utakmica, pa čak i u novijoj historiji, (tamo iza rata kada smo smatrali da se ne može gori fudbal igrati, bez ikakve nade, perspektive i infrastrukture), obrazi i frizure farbale u plavu ili bordo boju. Šili su se transparenti, smišljale poruke – rivalstvo je bilo na vrhunskom nivou.

Danas situacija nije ni slična, ali je derbi opet posebna utakmica. Predstava koja više od svake utječe na raspoloženje „zaraćenih“ strana. Oni koji pobijede posebno se lijepo osjećaju sve do narednog derbija.

Prvi i drugi

Konkretno, subotnji je meč od 16 sati naročito poseban zbog trenutne situacije na tabeli. Jedna ekipa, domaćin, je na prvom mjestu, a gost odmah iza nje. Aktuelni prvak i osvajač Kupa Sarajevo ima tri boda više od Željezničara i u bordo taboru ovaj susret vide kao idealnu priliku da prezime sa šest bodova prednosti, što je vrlo ozbiljna zaliha.

S druge strane u plavom se dijelu grada nadaju da mogu prikazati igru iz prethodnog meča kada su slavili 5:2, ali je realno teško očekivati da se može ponoviti nešto slično kao zadnji put. Ipak, pet golova prije avgustovskog spektakla na Grbavici Željo je postigao još prije 35 godina, netom nakon Zimskih olimpijskih igara, 18. marta 1984. Bilo je to u rano jutro zlatnog doba sarajevskog fudbala, kada je obični građanin drhtao ako bi uopće, i najčešće širom otvorenih usta, ugledao u svojoj blizini igrača Želje ili Sarajeva.

Interesantno je da je jedini akter i te utakmice prije 35 godina i ove posljednje bio današnji i ujedno najtrofejniji trener Sarajeva Husref Musemić. Jedan od rijetkih ljudi, možda i jedini, koji je osvajao titule i kao igrač (sa Sarajevom i Crvenom zvezdom) i kao trener. Još jedno je prezime – Osim – bilo među akterima obje te utakmice, Ivica kao trener 1984. i Amar 2019.

Subotnji derbi bit će 120. prevenstveni u historiji (ukupno su dva rivala imala 139 zvaničnih susreta, uključujući Kup i Superkup), Željezničar ima 36 pobjeda, Sarajevo 34, dok je 49 utakmica završeno remijem. Posljednji trijumf Sarajevo je ubilježilo 6. aprila 2019. na Grbavici (3:0), a na Koševu je zadnji put trijumfovalo i u novembru 2018.

Vrhunske partije

Zadnji put kada je Željo dobio na Koševu bio je 19. avgust 2017. Tada je Zajko Zeba pogodio iz penala, a na klupi sjedili Admir Adžem, odnosno Senad Repuh. U posljednjih deset godina po dva puta su Sarajevo i Željezničar slavili kao gosti. U posljednjih 15 duela Željo je kao pobjednik izašao šest puta, Sarajevo tri, a u šest navrata bilo je neriješeno.

Zanimljivo je i to da će utakmica u subotu biti prvi koševski susret velikih trenerskih rivala Husrefa Musemića i Amara Osima nakon 16,5 godina i drugi na Koševu uopće. Dva trenera igrala su jedan protiv drugog pet puta, Osim ima dvije pobjede, Musemić jednu. Najbolji strijelci u historiji su Asim Ferhatović i Dželaludin Muharemović sa šest golova, a jedini koji je ikada zabio het-trik bio je Željin Radmilo Mihajlović. Najveća posjeta ikada zabilježana je iz 1982. kada je bordo tim golovima Sušića pred 55.000 gledalaca slavio 2:1 .

Nekad sredinom osamdesetih, kada je sarajevski derbi imao najveći naboj, u Jugoslaviji se igrao fudbal podjednako kvalitetan evropskom. Svaka utakmica bila je spektakl. Danas smo miljama daleko od Evrope, no igrači moraju biti svjesni da samo vrhunskim partijama mogu ovom simbolu Sarajeva vratiti stari sjaj.

Prema kladionici "Mozzart", kvota na pobjedu Sarajeva je 2,50, a Željezničara 2.75.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.