PREMIJER LIGA

Igra se i derbi grada soli: Različito raspoloženje, ali sanjaju iste snove

Tuzla: Nema nepoznanica među rivalima. Avaz

Piše: J. J. / Avaz.ba

30.11.2019

Stadion Tušanj danas će biti poprište derbija grada soli između Slobode i Tuzla Cityja (13 sati).

Rivali ovaj susret dočekuju u različitim raspoloženjima. „Crveno-crni“ već devet kola ne znaju za pobjedu, tri su boda od opasne zone, za razliku od mlađeg tuzlanskog premijerligaša koji je u vrhu tabele.

Pet kola

- Derbi kao derbi, nema favorita. Posebne su tu želje, emocije za dominaciju u gradu. Tuzla spada među rijetke gradove koji imaju gradski derbi. Tuzla treba biti ponosna što ima dva kluba u najvišem rangu takmičenja. Ko bude više želio pobjedu, dobit će je - poručio je Milenko Bošnjaković, šef struke Slobode.

Za ovaj meč neće moći računati na kartonirane Abida Mujagića i Emira Jusića. O protivniku Bošnjaković sve zna. Bio je dio Tuzla Cityja koji ove sezone igra značajnu ulogu u Premijer ligi BiH.

- Igrači Slobode će dobiti informacije ponaosob o svakom igraču Tuzla Cityja. Ukoliko budu to shvatili i upili, to bi mogla biti prednost, ali ne mora - objašnjava Bošnjaković.

Elvir Baljić je na klupi Tuzla Cityja zamijenio upravo Milenka Bošnjakovića. Ovo će mu biti prvi tuzlanski derbi.

- Svaki derbi se sigurno igra pod, da tako kažem, drugačijom motivacijom, ali ja malo drugačije gledam na to. Bitno je dobiti tri boda, nikakve razlike nema u odnosu na druge utakmice. Mi smo u dobroj situaciji, treći smo na tabeli i želimo ostati u vrhu, a za to su nam potrebna tri boda. Prije svega želim da utakmica protekne u fer i sporskoj igri, da pobijedi onaj ko više zasluži. Vjerovatno najveći hendikep će biti ovaj teren. Ne znam kakvo će vrijeme biti, ali prošle sedmice je bio veoma težak teren. Utjecat će sigurno na obje ekipe, teško da će gledaoci moći uživati u posebno lijepoj utakmici. Najveća želja mi je da se niko ne povrijedi i da sve prođe u fer i sportskoj igri - poručio je Baljić.

Znak pitanja

Gosti u plavom na Tušnju bi mogli biti desetkovani. U ekipu se vraća Vojo Ubiparip, no Baljić neće računati na suspendiranog Nemanju Stjepanovića i Borislava Terzića, s kojim je raskinuta saradnja.

Do sada su Sloboda i Tuzla City u Premijer ligi BiH odigrali četiri susreta. Na kontu imaju po jedan trijumf uz dva remija 1:1. Gol-razlika je 4:4.

Slobodin rođendan

Fudbalski klub Sloboda danas zvanično slavi 100 godina postojanja! Tog 30. novembra daleke 1919. godine osnovano je Radničko sportsko društvo „Gorki“ koje su činile dvije sekcije – fudbalska i tamburaška.


Prema Mozzartu koeficijent na Slobodu je 2.85, dok je na Tuzla City 2.60.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.