MAJSTORI Armenac je atipični fudbaler

Zapanjujuće stvari o Džekinom saigraču: Legenda ima dva fakulteta, ali to nije sve

Mihtarjan Govori osam jezika

A. Ču. / Avaz.ba
02.12.2019 17:54

Džeko i Mihtarjan

Foto: Arhiv

Henrik Mihtarjan, sigurno najveća zvezda u historiji armenskog fudbala je ovo ljeta stigao u Romu. Bio je povređen, pre par nedjelja je Fonseka rekao da čeka "Mikija" i da će to biti sasvim drugačija ekipa.

Za vikend je ušao u igru, dao gol Veroni, a zatim su ga novinari pitali da prokomentariše pogodak i povratak na teren.  Odgovorio je na italijanskom što je, kako rekosmo šokiralo Apenine, pošto ni oni sami nemaju sklonost ka drugim jezicima, a rijetko koji fudbaler tako brzo počne davati izjave na italijanskom. 

Da li je znao odranije jezik?

Ne, samo je dopunio biografiju. Za tri mjeseca je naučio italijanski, a uz maternji armenski, Mihtarjan govori osam jezika.

Ruski zna od malena, majka mu je Ruskinja, ukrajinski je naučio u Šahtjoru. Osim engleskog i njemačkog, gde je takođe igrao, zna i portugalski.

Zanimljiva priča je kako je naučio jezik. Naime, on je s 13 godina otišao u Sao Paulo, proveo četiri mjeseca, ali je naučio jezik koji je mnogo teži od italijanskog.

Miki je posvećen školi, završio je fakultet za fizičko vaspitanje u domovini, ali i vanredno i ekonomiju u Sankt Petersburgu, koja ima odjeljak u Jerevanu. Mihtarijan ne želi tu da se zaustavi, vjeruje da će po završetku karijere imati priliku da studira i pravni fakultet. 

Zanimljivo je da se rodio u Francuskoj, gdje je otac igrao fudbal u Valensu, pa zna i francuski iako je bio primoran da se u sedmoj godini godini vrati u domovinu, nakon što se otac razbolio i umro od raka na mozgu.

Komentari

NA VRH