NOVO PRIZNANJE

Mesi osvojio rekordnu šestu Zlatnu loptu

Izbor prestižnog magazina "France Football"

Mesi: Najbolji nogometaš u 2019. godini. AFP

J. A. / Avaz Sport

2.12.2019

Nogometaš Barcelone Lionel Mesi (Messi) novi je osvajač Zlatne lopte u izboru prestižnog magazina "France Football".

Najboljem nogometašu svijeta za kalendarsku 2019. godinu u pariskom "Teatru du Chatelet" uručena je rekordna šesta Zlatna lopta čime je pretekao Kristijana Ronalda (Cristiano), koji je ovu najvrjedniju nogometnu individualnu nagradu osvajao pet puta. 

Ranije je Argentinac osvajao Zlatnu loptu 2009., 2010., 2011., 2012. i 2015. godine. 

U najužoj konkurenciji pored Mesija, bili su upravo Ronaldo, defanzivac Liverpula Virdžil van Dajk (Virgil van Dajk) te napadač Liverpula Sadio Mane (Sadio Mané).

Inače, za pobjednika izbora u organizaciji "France Footballa" glasalo je 180 novinara širom svijeta.

Za najboljeg mladog nogometaša izabran je Matijs de Ligt (Matthias de Light). Defanzivac Juventusa osvojio je priznanje ispred Sanča (Sancha, Borusija Dortmund) i Žoaoa Feliksa (Joao Felix, Atletiko Madrid).

- Ponosan sam na ovu nagradu. Hvala mom bivšem klubu Ajaksu, sadašnjem Juventusu, porodici, djevojci i svima koji su glasali za mene - rekao je De Ligt.

Alison Beker (Alisson Becker) najbolji je golman. Čuvar mreže Liverpula pobijedio je Ter Štegena (Ter Stegen) iz Barcelone i Edersona iz Mančester sitija.

- Konkurencija je bila žestoka, jer su sve to sjajni golmani. Hvala svima, posebna je čast biti ovdje i osvojiti priznanje - naglasio je Alison.

Megan Rapino (Rapinoe) izabrana je za najbolju nogometašicu svijeta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.