SIMPOSAR

Topalbećirević: Prvi put imamo i festival sportskog filma

Topalbećirević: Musemić će dobiti nagradu za najboljeg trenera u 2019. godini. Avaz

Piše: G. Š. / Avaz.ba

4.12.2019

U Sarajevu će od 5. do 8. decembra biti održan 8. međunarodni sportski simpozij Simposar 2019 i 1. međunarodni festival sportskog filma u Sarajevu.

Prvi put imamo i festival sportskog filma. U svijetu ih nema mnogo. Zvanično je Simposar dobio tu mogućnost od Međunarodne federacije TV sportskog sadržaja - rekao je direktor Simposara Sabahudin Topalbećirević te dodao:

- Prvi će biti prikazan film “Paris 1999.” To je film o italijanskoj košarkaškoj reprezentaciji koja je pod palicom Bogdana Tanjevića bila prvak Evrope. Zatim će biti prikazan i film o KK Bosna, kao i o Dariju Šariću. 

Topalbećirević je najavio da će u glavni grad BiH doći i zvijezda zagrebačkog Dinama Dani Olmo, zajedno s Amerom Gojakom i Nenadom Bjelicom.

Podijelit ćemo i neke nagrade. Ekskluzivno mogu objaviti da nam dolazi najbolji mladi fudbaler Evrope Dani Olmo, zatim će doći i trener Dinama Nenad Bjelica, Amer Gojak… Oni će biti tu prije njihove utakmice s Mančester sitijem - konstatira Topalbećirević te naglasio da će jednu nagradu dobiti Husref Musemić, sada već bivši trener Sarajeva.

Musemić će dobiti nagradu za najboljeg trenera u 2019. godini.

- To je mala ironija, ali šta ćemo - kratko dodaje Topalbećirević. 

Reditelj Dino Mustafić istakao  je da je Sarajevu nedostajao jedan festival koji se bavi sportskim filmom.

Sarajevo je grad sa mnoštvom festivala, ali falio nam je jedan ovakav, koji se bavi sportskim filmom. To je žanr koji ima mnogo toga da kaže zato što je sport ono što je amblem jednog društva, nešto po čemu izgrađujemo svoj emotivni identitet. Nadam se da će potaknuti i neke od autora da se na taj način bave nekim uspjesima naših sportista. Program obećava, nevjerovatno je da smo dobili tu licencu da budemo 17. grad sa festivalom sportskog filma - rekao je Mustafić. 

Na festivalu će biti prikazana 22 filma iz 13 zemalja, a samo dva neće biti u takmičarskoj konkurenciji.

Bit će čak i jedan film koji je bio nominovan za Oskara - “Messi iz Bagdada”. Filmovi će biti prikazivani u Vijećnici - dodaje Mustafić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.