SPLIT

Potres na Poljudu: Hajduk dobio jednu od najgorih kazni u historiji

"Torcida" zapalila čak 96 baklji

Hajduku žestoka kazna zbog pirotehnike. Arhiv

J. A. / Avaz Sport

4.12.2019

Disciplinski sudija Prve hrvatske nogometne lige Alan Klakočer kaznio je Hajduk sa 150 hiljada kuna (20.156 eura) te zatvaranjem navijačke, sjeverne, tribine Poljuda za sljedeću domaću utakmicu, onu protiv Istre. Ovo je jedna od najgorih kazna u historiji HNL-a, ali nije baš da nije zaslužena.

U obrazloženju kazne navedeno je kako je "Torcida" zapalila čak 96 baklji, bacila šest topovskih udara, koristila 10 bljeskalica i tri dimne kutije, ali onaj najsporniji dio bile su baklje koje su završile u terenu, a bilo ih je čak 28.

- Na utakmici Hajduk – Rijeka, od pripadnika navijačke grupe "Torcida" na sjevernoj tribini stadiona, počevši od 16. minute utakmice evidentirano je paljenje pirotehničkih naprava (posebno u periodima od 26. do 31. te od 61. do 65. minute), pri čemu je zapaljeno sveukupno 96 baklji, 6 topovskih udara, 10 bljeskalica i 3 dimne kutije. Ukupno je 28 baklji ubačeno u ograđeni dio igrališta na atletsku stazu, a zbog stvorene dimne zavjese sudija je u 65. minuti morao prekinuti igru u trajanju od dvije i po minute. U završnim minutama utakmice u sudijskoj nadoknadi vremena na sjevernoj tribini stadiona evidentirano je neprimjereno skandiranje. Zbog prekršaja iz člana 67. i 88. DP HNS-a i učestalog ponavljanja istih na prvenstvenim utakmicama u tekućem prvenstvu HNK Hajduk je kažnjen odigravanjem prve sljedeće prvenstvene ili kup utakmice (nakon konačnosti odluke) bez prisutnosti gledalaca na sjevernoj tribini Gradskog stadiona Poljud i novčanom kaznom u iznosu od 150.000 kuna - stoji u obrazloženju disciplinskog sudije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.