KARIJERE

Ena Isen: Najbitnije je imati autoritet na terenu, želja mi je suditi Ligu prvaka

Pravdu dijeli na mečevima Prve ženske lige FBiH, a ponekad i Premijer ženske lige BiH

Ena Isen: Nema se puno vremena za razmišljanje. Privatni album

Piše: J. A. / Avaz Sport

4.12.2019

Mlada nogometna sutkinja Ena Isen iz Semizovca svoju karijeru započela je u septembru 2017. godine, a ljubav prema nogometu gaji još od malih nogu. Danas ova 19-godišnja djevojka pravdu dijeli na mečevima Prve ženske lige FBiH, a ponekad i Premijer ženske lige BiH.  

- Otac mi se bavio nogometom i oduvijek je to za mene bio zanimljiv sport. Također, brat trenira nogomet i volim da ga pratim na treninge i na utakmice, a odatle i ljubav prema nogometu - kaže Ena Isen.

Naglašava da sudijski posao nije nimalo lagan.

 - Zanimljiv mi je posao koji sudija mora obavljati tokom utakmice. Uvijek moramo biti fokusirani i spremni. Moramo "čitati" igru i razmišljati o potencijalnim odlukama. Iskreno, nema se puno vremena za razmišljati. U samo jednoj sekundi se mora dosuditi ispravna i korektna odluka - riječi su mlade sutkinje.

Ena Isen: Uvjerena u odluke. Privatni album

Uvjerena u odluke

Smatra da ljudi na Balkanu teško prihvataju činjenicu ženskog autoriteta.  

- Nije se lako uklopiti u muško društvo i ne prihvataju olako činjenicu da sutkinja ima autoritet nad 22 igrača i stručnim osobljem na terenu. Pristižu ponekad neprimjerene riječi, ali ništa što ja ne mogu riješiti za vrijeme utakmice - ističe naša sagovornica.

Dodaje i da se često dešavaju neugodne scene s tribina.  

- Bude vulgarnosti od gledalaca, koje ja zanemarim i ne mogu da utječu na mene. Ima pritiska i od igrača i igračica, ali sve se to smiri. Najbitnije je imati autoritet na terenu i biti fokusirana, smirena te uvjerena u sebe i u odluke koje donosim - smatra ova talentirana nogometna sutkinja.

Ena Isen: Najbitnije je imati autoritet na terenu. Privatni album

Ogromna podrška

Ena je i član Udruženja fudbalskih sudija i instruktora Kantona Sarajevo. 

- Svakom članu, kao i meni, čelnici našeg udruženja daju ogromnu podršku i motivaciju. Naš uspjeh i pomak također je i njihov uspjeh i zadovoljstvo - kaže Ena, koja poštuje sve sudije i sutkinje, a uzor joj je naš najbolji arbitar Irfan Peljto, koji joj je ujedno bio i prvi mentor.

Ova mlada sutkinja i u budućnosti se želi baviti ovim poslom da bi ostvarila svoju najveću želju.  

- Što se tiče naše nogometne lige, za dvije i po godine ostvarila sam svoje zadane ciljeve. Moja najveća želja je suditi Ligu prvaka, ali se nadam da će to doći s vremenom, mojim radom i trudom. Također, planiram završiti IT fakultet i da u tom sektoru budem uspješna i maksimalno posvećena, kao što sam trenutno posvećena suđenju - zaključuje Ena Isen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.