ŽELJEZNIČAR

Sarajevski derbi u službi dekonstrukcije stvarnosti

Pogodak Štilića na Koševu: Drastična razlika u kvaliteti. M. Kadrić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

4.12.2019

Kada se počelo pričati da bi Željo mogao vratiti Semira Štilića (32) jer je dugo bez kluba, i kada je to najnovija uprava zaista uspjela provesti u djelo, a Štilić se u društvu Admira Džubura pojavio da prekine konferenciju za novinare, oduševljenje navijača Želje među onima s „druge strane“ Miljacke dočekano je ovim riječima: „Šta vam je, k'o da ste doveli Ronalda.“

Kada bi prosječni navijač Željezničara u rijetkim prilikama, najčešće ranojutarnjim magnovenjima, bez meze, pokušao prosječnom navijaču Sarajeva objasniti kakav je zapravo fudbaler Semir Štilić, ovaj bi mu automatski brusio da ne bi igrao u Poljskoj da šta valja.

Asovi iz rukava

Almir Turković i Alen Škoro bili su asovi iz rukava kojim bi se nastojao obesmisliti svaki pokušaj da barem neko nekad pogleda neku Štilićevu utakmicu, ako već ne zna prepoznati makar jedan potez koji toliko ašićare sugeriše da je u čovjeku sadržana fudbalska esencija. Otjelovljenje fudbalskog duha i vica.

A onda je došao 120. prvenstveni, a 140. ukupno gradski derbi sarajevskih rivala koji kao da je za cilj imao samo da razuvjeri, naučno rečeno dekonstruira dotadašnju stvarnost. I to ne samo publike s Koševa nego generalno onih koji barem ovlaš prate ovu ligu. Štilić je i od Džeke i od bilo koga drugog igrača poniklog na Grbavici igrački više učinio za Želju i cijelu ligu. Nijedan igrač nije toliko oduševljavao.

Skepsa i neznanje nisu samo imanentni navijačima Sarajeva. Slično je i sa Željinim bilo donedavno, u vrijeme „polarizacije“. Potpisani pod ovaj tekst u martu 2016. našao se indirektno na udaru „poznavalaca“ iz klupskih struktura u Zvorničkoj 26. Slale su poruke urednicima u četiri ujutro zbog sljedeće rečenice na stranama “Dnevnog avaza“: „Ostalo je da “čitač kartoteka” Slavko Petrović pokaže da biti dobar trener ne znači po 16 sati provoditi na stadionu.“ Gdje ćeš na njihovu nepogrešivost udarati.

Glavni akteri

U mjesecima nakon toga „polarizacija“ izazvana suštinskim razmimoilaženjima glavnih aktera i neprihvatanjem jednog od njih da se izmisli aranžman kako bi se drugom vratio novac, što je ovaj svojevremeno posudio da Željo uopće opstane, dovela je do tragikomičnog trenda – i najzagriženiji poštovaoci Amara Osima počinjali su ga, blago rečeno, ne podnositi. Da ne kažemo mrziti.

Smijali su se Osimu navijači Sarajeva, ali i mnogi Željini, kad ga je predstavilo kao novog trenera, a on teatralno „cvokotao“ zbog minus 15.

Sad mu se ne smiju, nakon solidne polusezone i druge pobjede zaredom protiv gradskog rivala ponovo vole najtrofejnijeg trenera Želje ikad. Nakon što je vratio ugled klubu, sad je svima sve jasno, i na Grbavici i na Koševu.

Međutim, sada, između dva kola, obojeni u plavo trebali bi euforiju ostaviti po strani. Sada kada je Štilić pokazao ko je i šta je, njegov trener mogao bi se suočiti s apsurdnom neugodnošću.

Toliko je postao krucijalan Semir da bi moglo doći do neuravnoteženosti ekipe. Prilično su igrači navikli da će on biti „neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rješava stvar“ (ime jednog beogradskog rok benda), što može stvoriti probleme. Protiv Veleža Štilića neće biti. Nije samo hladnoća ta zbog koje definitivno neće biti ugodno.

Vlastiti igrači i ’grijeh’ Vranješa

Ovaj što je potpisan pod tekst za vrijeme polarizacije na Grbavici tvrdio je da Željo ne može bez svojih mladih igrača, bez škole fudbala, bez igrača koji ne znaju šta je Željo.

Dan nakon utakmice, a kao da je derbi trebao da tu istinu potvrdi, hroničar i veliki navijač Sarajeva Semir Zilić ustvrdi bolnu činjenicu: Prvi put u historiji u jednom derbiju nije igrao nijedan igrač ponikao na Koševu. Željo ih je imao šest, pa makar to ništa ne značilo, nekome znači.

Značajan je mnogo i trener, ozračje, da neko zna posao i da mu se ne petljaju, htjeli mi to priznati ili ne. Imao je Željo donedavno igrača približne reputacije Štilićevoj, likovalo se tada kad su ga doveli, ali je Stojana Vranješa, vrhunskog igrača, pustilo niz vodu i iskoristilo kao alibi za sve loše što se dešavalo.

8

bodova direktno je (golovima), ili indirektno (asistencijama) Štilić donio Želji ove polusezone

7

golova dao je Štilić ove sezone u 11 odigranih kola. Debitirao je u 7. baš protiv Sarajeva 

 2

titule prvaka osvajali su klubovi mimo Želje u sezonama kada je tim s Grbavice od početka vodio Osim (6 puta)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.