UEFA Planove nazvali sebičnom i ludom idejom

Je li to kraj Lige prvaka: Najmoćniji evropski klubovi formiraju super takmičenje

E. J. / Avaz.ba
06.12.2019 18:17

Čeferin: UEFA protiv planova Reala i FIFA-e

Foto: Arhiv

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksandar Čeferin kritizirao je predsjednika Real Madrida Florentina Pereza. Slovenac se okomio na šefa "Kraljeva" zbog toga što Perez planira osnivanje Super lige, mimo znanja UEFA-a, nazvavši to "sebičnom i egoističnom šemom".

Perez se, prema pisanju "The New York Timesa", sastao sa prvim čovjekom Svjetske nogometne federacije (FIFA) Đanijem Infantinom (Gianni) sa kojim je razgovarao o osnivanju Super lige, prenosi B92.

Iako je FIFA odbila da komentira da li je njeno rukovodstvo o tom planu razgovaralo sa Perezom, UEFA je reagirala.

- Čitao sam o ovom suludom planu. Ako je vjerovati izvještajima, ti prijedlozi dolaze od jednog predsjednika kluba (a ne vlasnika) i usamljenog fudbalskog administratora. Teško bi bilo zamisliti sebičniju i egoističniju šemu.

To bi uništilo fudbal širom svijeta, kako za igrače, tako i za navijače i za sve koji su povezani s ovom igrom i to sve za dobrobit malog broja ljudi. Srećom, i dalje ima dovoljno zdravog razuma da bi ovakva vrsta ludih ideja uspjela - dodao je Čeferin.

Prema Perezovom planu, bile bi formirane dvije lige sa po 20 klubova, čiji bi učesnici napustili svoje državne šampionate. U prvom planu su ekipe iz najmoćnijih liga (Španija, Engleska, Francuska, Italija, Njemačka) koje bi također ostale bez najvećih klubova.

Naravno, značilo bi to i kraj UEFA-ine Lige prvaka. Učesnicima "super takmičenja" bilo bi garantirani dvostruko veći prihodi u odnosu na one koje su imali u Ligi prvaka. 

Komentari

NA VRH