TRENERI

Alegri o fudbalu zna sve, a posebno cijeni Pjanića: Nema veće greške nego pokušati kopirati Gvardiolu

Osnova modernog fudbala je, manje-više, svuda ista

Alegri je posebno cijenio Pjanića. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

7.12.2019

Dok je na funkciji, mora ponekad birati riječi da se ne bi zamjerio pretpostavljenima. Kad je slobodan, može da razveže jezik i da o fudbalu priča „punih usta“. Baš takav je Masimilijano Alegri (Massimilliano Allegri), trofejni trener Milana i Juventusa.

O specifičnim pogledima na fudbal govorio je u opširnom intervjuu za "Corriere della Sera" i precizirao da moderni treneri, na svim meridijanima, jednu od većih grešaka prave pokušavajući biti kao Pep Gvardiola (Guardiola). A ne mogu svi...

- Pratili smo Gvardiolu, godinama pokušavamo da se izjednačimo s njim. Pep je izuzetak, ne pravilo. Historija Barcelone promijenila se zahvaljujući trojici fudbalera koja izlaze visoko u presing i napadaju protivničke igrače u njihovom kaznenom prostoru. Natjerao je veziste da budu napadači, napao odbranu rivala i onemogućio je da iznese loptu do sredine terena. Da bi se to realiziralo, potrebno je imati fudbalere kao što su Inijesta, Ćavi i Mesi. Uzeli smo taj primjer kao nešto uobičajeno, zaboravljajući da se odnosio samo na Katalonce - pojasnio je Maks Alegri.

U inovatora kakav je na početku karijere bio sadašnji strateg Mančester sitija izrastao je u međuvremenu i Jigren Klop (Jurgen Klopp), primjenjujući sličan recept.

- Osnova modernog fudbala je, manje-više, svuda ista. Imate tri napadača koja konstantno vrše presing. Bukvalno zaključaju rivala pred ili u njegovom šesnaestercu. Ako imate igrače kao što su Mane, Firmino i Salah, logično je da napadate vertikalno. Klop to savršeno razumije, kao što razumije da napadači moraju biti zaštićeni šta god da urade. Sjećam se, dok je vodio Borusiju, također je igrao efikasno, imao ogroman broj šuteva na gol, tražio praznine između linija rivala... Jedino ne razumijem što bi se stidio što je baš on izmislio takav stil fudbala. Jedna je stvar ako se branite u namjeri da igrate neriješeno, ali isto tako remi je pola puta do pobjede. Nešto potpuno drugo je da vam napadi kreću iz posljednje linije odbrane i da tražite rupe kod protivnika. To nije čuvanje lopte, to je ulaganje u napad - pun je hvale Alegri za Klopa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.