SANKCIJE

Rusi mogu igrati kvalifikacije, ali ne i završnicu Svjetskog prvenstva u Kataru?

WADA danas uvela sankcije Rusiji. AFP

E. J. / Avaz.ba

9.12.2019

Međunarodna antidoping agencija (WADA) saopćila je da će nogometna reprezentacija Rusije, uprkos četverogodišnjoj suspenziji ove države s međunarodne sportske scene, moći učestvovati u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022.

WADA je danas uvela suspenziju Rusiji zbog toga što je procijenila da je Moskva njenim istražiteljima dostavila lažne nalaze iz svoje antidoping laboratorije.

- Zbog toga što se u kvalifikacijama ne može odlučiti svjetski prvak, Rusija ima pravo učešća. Odluka se odnosi na završnicu SP-a, jer se u njoj odlučuje prvak - rekao je Džonatan Tejlor (Jonathan Taylor), predsjednik nadležne komisije WADA-e.

Tejlor je dodao da očekuje da Međunarodna nogometna federacija (FIFA) izloži svoj prijedlog za rješenje ove apsurdne situacije prema kojoj bi Rusija mogla igrati kvalifikacije, ali ne i završnicu Svjetskog prvenstva u Kataru.

FIFA je u prvoj reakcija saopćila da će tražiti pojašnjenje odluke WADA-e, odnosno dometa suspenzije. Rusko učešće na Evropskom nogometnom prvenstvu 2020. godine nije upitno, jer WADA u svojoj odluci Euro nije definirala kao "veliko takmičenje". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.