ARGENTINA

Borba legendi za prevlast u Boki: Bivši veznjak nokautirao Maradonu i Batistutu

Maradona i Rikelme: Nije pomogla ni zabrana. AFP

E. J. / Avaz.ba

10.12.2019

Bivši argentinski reprezentativac Huan Roman Rikelme (Juan Riquelme, 41) dobio je bitku protiv svojih ljutih rivala Dijega Maradone (Diego, 59) i Gabrijela Batistute (Gabriel, 50) nakon što je njegova struja odnijela pobjedu na izborima za predsjednika Boka juniorsa.

Lista koju je predvodio Žorhe Ameal (Jorge), koji je već bio na čelu Boke između 2008. i 2011. godine, osvojila je 52,8 procenta glasova među ukupno 84.000 članova giganta iz Buenos Airesa. Time je i Rikelme ušao u strukture kluba koji ima 33 naslova prvaka Argentine u nogometu. 

Rikelme, nekada poznati veznjak, bio je uz Ameala kao potpredsjednički kandidat i pomogao je da pobijedi listu Kristijana Gribalda (Christian), koju su podržavali legendarni Maradona i odlazeći predsjednik Maurisio Makri (Mauricio Macri). Gribaldova grupa dobila je 30,6 procenata glasova.

Odlična zabava

Lista koju je podržavao ništa manje slavni Batistuta odnijela je samo 16,1 procent.

- Ovo je bila odlična zabava. Naši navijači su glasali za ljubav kluba, ja sam zadovoljan - rekao je Rikelme.

Netrpeljivost između njega i Maradone tinja još od 2009. godine, kada je Rikelme odlučio da se zbog neslaganja sa slavnim Dijegom, tadašnjim selektorom Argentine, povuče iz reprezentacije.

Maradona, koji je heroj Argentine, ali je sa svojom Bokom imao malo uspjeha, upozorio je da bi pobjeda Rikelmeove struje pogoršala stanje u klubu. Čak je dosadašnja klupska administracija, uz podršku Makrija, blokirala Rikelmeovo prisustvo u kampanji.

Tri gola

Tako je izdato upozorenje da će navijačima koji u klupske prostorije na stadionu Bombonera pokušaju ući u dresu sa Rikelmeovim imenom biti zabranjeno glasanje. Ipak, podrška Rikelmea bila je ključna za pobjedu Ameala.

Rikelme uživa status legende u Boki još od 2007. kada je postigao tri gola u ukupnoj pobjedi nad brazilskim Gremiom od 5:0 u finalu Kopa libertadores. Bio je to treći Rikelmeov trijumf u južnoameričkoj verziji evropske Lige prvaka, a Bokin ukupno šesti. Bio je to posljednji trofej za Boku u ovom takmičenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.