LIGA PRVAKA

Amer Gojak za “Avaz”: Siti ima ’nemoguć’ kvalitet, ali vjerujemo u pobjedu

Napunili smo se samopouzdanjem za historijsku utakmicu, kaže ofanzivac Dinama i reprezentacije BiH

Gojak: Adut Modrih. Arhiva

Piše: Goran Šumar

11.12.2019

Naš reprezentativac iz zagrebačkog Dinama Amer Gojak eurogolom u Trondhajmu donio je svom klubu plasman u nogometnu Ligu prvaka, nakon što je njegov tim dugo “visio” u kvalifikacijskom duelu s Rozenborgom.

Tada je 22-godišnji bosanskohercegovački ofanzivni veznjak ušao u igru u 66. minuti i samo pet minuta kasnije ispalio projektil “slabijom” lijevom nogom za 1:1 protiv neugodnih Norvežana (prva utakmica 2:0 za prvaka Hrvatske).

Tri i po mjeseca kasnije Amer je veliki optimista uoči odlučujućeg duela posljednjeg kola s engleskim prvakom Mančester sitijem na zagrebačkom Maksimiru (danas, 18.55 sati), u kojem Dinamo može izboriti evropsko proljeće, odnosno drugo mjesto u grupi C i plasman u osminu finala elitnog takmičenja.

Domaći teren

- Spremni smo za veliki duel s Mančester sitijem. Pobjeda nam osigurava evropsko proljeće i vjerovatno nokaut-fazu, tako da ne treba ni govoriti o važnosti predstojećeg meča. Napunili smo se samopouzdanjem za historijsku utakmicu - kaže Gojak za “Dnevni avaz”.

Jeste li u svlačionici analizirali moćnog protivnika?

- Naravno. Pripremali smo se kao i za svaku drugu utakmicu u koju ulazimo maksimalno ozbiljno. Sigurno je da je Siti nezgodan protivnik, posebno kada igra na svom terenu. Osjetili smo to na svojoj koži u prvoj utakmici u Mančesteru.

Imaju, tako da kažem, nemoguću kvalitetu, ali i mi vjerujemo u sebe i našu snagu. Predstoji nam velika borba svih 90 minuta i nadam se prolazu. Ovaj Dinamo u Maksimiru može pobijediti svakog protivnika.

Baš ste optimista, bez obzira na to što je na suprotnoj strani jedna od najboljih evropskih ekipa... 

- Naravno, uvijek. Mi smo Dinamo.

Popravni ispit

Bez obzira na važnost predstojeće utakmice sa Sitijem, možete li baciti pogled prema reprezentaciji i plej-ofu Lige nacija u martu, čiji pobjednik ide na Euro 2020?

- Naravno. Vjerujem da ćemo u martu iskoristiti popravni ispit i izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Uvijek gajim optimizam.

U nekim prethodnim utakmicama bila nam je potrebna doza sportske sreće. Nadam se da će nam ona sada biti naklonjena te da ćemo izboriti uspjeh u predstojećem baražu.

Sjevernu Irsku, prvog od dva moguća protivnika na putu do Eura, već smo dva puta pobijedili u grupi Lige nacija... 

- Vjerujem u naš tim, ali i u to da će nam novi selektor i stručni štab na pravi način prikazati sve mane i prednosti Sjevernih Iraca. Nadam se da ćemo te njihove mane iskoristiti na terenu te da ćemo i uz pomoć naših navijača proći dalje.

Koga biste Vi voljeli vidjeti na mjestu novog selektora?

- Iskreno, ne znam. Ne, ne bih to komentirao.

Legendarni Duško Bajević favorit je javnosti, naših medija... 

- Sigurno, o njemu sam čuo sve najbolje. Međutim, ko god dobije povjerenje Saveza, vjerujem da će nam pomoći na putu do zajedničkog cilja, a to je plasman na Evropsko prvenstvo.


Ne razmišlja o transferu 

Gojak je jedan od najatraktivnijih igrača u Dinamovom izlogu, tako da će i večeras biti pod lupom brojnih skauta, menadžera i trenera.

Nije tajna da je naš nogometni reprezentativac na listi želja španskog Hetafea, ali i još desetak vrhunskih klubova iz Španije, Njemačke, Italije...

- Ne razmišljam o tome. Maksimalno sam koncentrisan samo na duel sa Sitijem i na to kako da u tom meču doprinesem pobjedi ekipe - rekao je Gojak.


22

utakmice odigrao je Gojak ove sezone za Dinamo i postigao tri gola uz četiri asistencije

6,5

miliona eura trenutna je tržišna vrijednost Gojaka, prema Transfermarktu

10

nastupa u Ligi prvaka, računajući kvalifikacije, ima Gojak u sezoni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.