REPREZENTACIJA

Bajević, Hadžiabdić i Krstajić glavni kandidati

Predsjednika bijeljinskog Radnika podržavaju predstavnici FSRS

Krstajić, Hadžiabdić i Bajević. Arhiv

Piše: G. Š.

12.12.2019

U kući bh. fudbala danas (14.30 sati) će biti održana dugoočekivana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, nakon koje će se konačno početi rješavati selektorska križaljka.

Na dnevnom redu današnje sjednice bit će analiza dosadašnjih rezultata A-selekcije u kvalifikacijskom ciklusu za Evropsko prvenstvo 2020. godine u kojima je “Zmajeve” vodio Robert Prosinečki.

Kvalifikacije su završene neuspjehom pa je Nogometni savez BiH raskinuo saradnju s hrvatskim stručnjakom i počeo potragu za novim kormilarom našeg tima koji bi vodio “Zmajeve” u baražu za Euro. I o tome će biti riječi na današnjoj sjednici...


Slijedi baraž

- Bit će sačinjen plan za imenovanje selektora. Fokus aktivnosti je priprema utakmica baraža koje će naša reprezentacija igrati kao domaćin.

Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama, kako na tribinama tako i na terenu, sami sebi otvoriti put i za drugu utakmicu baraža, te konačno ostvariti san plasmanom na Evropsko prvenstvo 2020. godine - naglašavaju u kući bh. fudbala.

Iako iz NSBiH tvrde da na ovoj sjednici neće biti izbora, niti imenovanja novog selektora, jasno je da se “iza kulisa” dešava mnogo toga. Uveliko se pregovara s potencijalnim kandidatima, među kojima su se, prema svemu sudeći, u prvi plan izdvojila tri imena.

Kako saznaje “Dnevni avaz”, predsjednik Fudbalskog kluba Radnik iz Bijeljine i bivši selektor reprezentacije Srbije Mladen Krstajić bit će ozbiljan protukandidat legendarnom Dušanu Bajeviću, koji je favorit fudbalske javnosti za novog selektora “Zmajeva”.


Nova imena

Navodno, već na današnjoj sjednici dio članova bh. fudbalske vlade iz Fudbalskog saveza Republike Srpske, koji su, inače, podijeljeni za i protiv predsjednika FSRS Mileta Kovačevića, mogli bi predložiti upravo Krstajića za selektora reprezentacije BiH.

Međutim, danas bi ozbiljan kandidat mogao postati i Džemal Hadžiabdić.

Poznati mostarski igrač i trener trenutno je bez angažmana nakon što je više od dvije decenije uspješno radio u azijskom fudbalu.

    Na stolu bi se moglo naći i ime sada već bivšeg trenera FK Sarajevo Husrefa Musemića, kao i Mostarca Blaža Sliškovića, koji uživa simpatije nogometne baze s desne obale Neretve, bez obzira na to što trenutno ima klupski angažman u Hong Kongu.

U “čekaonici” su, također, Meho Kodro i Miroslav Ćiro Blažević. Nije isključeno da članovi fudbalske vlade „iz rukava” izvuku i neko novo ime.


Mandat na dvije utakmice 

Novi selektor najvjerovatnije će dobiti mandat na samo dvije utakmice predstojećeg plej-ofa Lige nacija, odnosno baraža za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

”Zmajevi” će u polufinalu baraža igrati protiv Sjeverne Irske. U slučaju da preskoče ovu prepreku, u finalu baraža bi igrali s boljim iz duela Republika Irska - Slovačka. Ovi mečevi na rasporedu su u martu iduće godine.

U slučaju plasmana na EP, saradnja bi se produžila i na završnicu Eura, ali i na predstojeće takmičenje u Ligi nacija (grupa A), te kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo 2022.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.