EVROPSKA LIGA

Džeki dovoljan bod, Višća traži pobjedu

Džeko: Ključni meč Rome protiv Austrijanaca. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

12.12.2019

Evropska liga u nogometu nastavlja se današnjim mečevima posljednjeg šestog kola takmičenja u grupama.

Plasman u šesnaestinu finala do sada je osiguralo 13 ekipa (Sevilja, APOEL, Bazel, Sporting Lisabon, LASK Linc, Seltik, Espanjol, Gent, Volfsburg, Braga, Vulverhempton, AZ Alkmar, Mančester junajted), dok će danas pasti odluka o preostalih 11 putnika u nokaut fazu.

Tri ekipe

Njima će se u žrijebu šesnaestine finala (16. decembar) priključiti osam trećeplasiranih ekipa iz grupne faze elitne Lige prvaka. Nositelji u žrijebu bit će 12 pobjednika grupa Evropske lige i četiri trećeplasirana iz Lige prvaka s najboljim učinkom.

Šansu za plasman u nastavak takmičenja pokušat će iskoristiti i nekoliko klubova za koje nastupaju bosanskohercegovački igrači.

Edin Džeko i njegova Roma bodom protiv austrijskog Volfsbergera sigurno idu dalje, dok bi im pobjeda mogla donijeti prvo mjesto u grupi J.

Bašakšehiru Edina Višće u istoj grupi igra samo pobjeda na gostovanju kod vodeće Borusije Menhengladbah. Borusija i Roma imaju po osam bodova, Bašakšehir bod manje. Volfsberger je već otpisan, sa samo četiri.

Prema Mozzartu koeficijent na Romu je 1.20, dok je na Volfsberger 12. 

Na rasporedu mečevi šestog kola. Graphic News

Slična je gužva i u grupi F, u kojoj tri kluba mogu i proći i ispasti (Arsenal 10 bodova, Ajntraht 9, Standard Lijež 7). Ključni duel odigrat će u Liježu Standard Gojka Cimirota i Arsenal, za koji nastupa Sead Kolašinac, u kojem je domaćem timu potrebna pobjeda.

Direktni duel

U grupi E, Kluž Matea Sušića “bježi” tri boda rimskom Laciju, za koji nastupa Senad Lulić. Rimljanima je za prolazak potrebno da danas savladaju u gostima Ren, uz uvjet da pobjednik grupe Seltik porazi Rumune koje bod sigurno vodi dalje.

Ferencvaroš Eldara Ćivića u direktnom duelu na gostovanju bugarskom Ludogorecu riješit će pitanje drugoplasiranog u grupi H.

Ekipi našeg beka, koji zbog žutih kartona danas neće igrati, potrebna je pobjeda jer u ovom momentu ima bod manje.

Bez šansi za plasman u naredni krug su Asmir Begović (Karabag) i Amar Ćatić (PSV). Današnji susreti počinju u 18.55 i 21 sat. Prvi mečevi šesnaestine finala na rasporedu su 20. februara iduće godine.

Veliki ulog 

Pobjednik ovosezonskog izdanja Evropske lige steći će pravo direktnog nastupa u grupnoj fazi elitne Lige prvaka u idućoj sezoni.

Također, prvak Evropske lige igrat će iduće godine protiv pobjednika Lige prvaka za titulu u evropskom Super kupu UEFA.

FINALE

ovosezonskog izdanja Evropske lige bit će igrano 27. maja iduće godine u poljskom Gdanjsku


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.