DRUGA STRANA SPORTA

Najjače fudbalsko takmičenje na niskim granama: Loša infrastruktura, nacionalizam, podmetanja, korupcija...

Premijer liga: Reklo bi se sve blista. Arhiv

Piše: N. D. / Avaz.ba

15.12.2019

Zvanični podaci, ali i samo površno praćenje Premijer lige BiH u fudbalu, jasno pokazuju da je ovo takmičenje izuzetno lošeg kvaliteta. Bilo kakva poređenja s evropskim ligama u najmanju ruku su neozbiljna. Reklo bi se da je Premijer liga BiH ogledalo države. I to nije samo kod nas. Upravo se na fudbalskim terenima prvo reflektiraju politička kretanja u nekoj zemlji. Pogotovo negativna.

Samo dvojica

Sjetimo se samo šta se dogodilo na utakmici Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru 1990. godine. Nacionalizam je pobijedio sport. Nakon toga, uslijedilo je krvoproliće. To treba biti lekcija, da treba stalno podsjećati sportske radnike, ali i vlasti i političare, da je njihov najvažniji zadatak zaštititi terene i igrače od nacionalista, fašista, pomoći da sportski duh nadvlada mržnju! Učiti djecu da se takmiče u golovima, a ne tučama.

A u Premijer ligi mnogo toga je neuređeno, loša infrastruktura, nacionalizam, afere, podmetanja, korupcija, neartikulirane izjave... Sve ovo može se pronaći u najjačem fudbalskom takmičenju kod nas.

Kako je objavio Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, imamo 12 profesionalnih klubova i svega 365 profesionalnih igrača. To je možda poražavajuća činjenica za svjetske okvire, ali nekada se kod nas stječe utisak da je i to previše. Kako samo 12 klubova uspijeva iznjedriti toliko kontroverzi, možda je najbitnija zagonetka, ali uspijeva uz sve okolo što prati bh. fudbal.

Neki stadioni na ivici regularnosti. Arhiv

Prošlog vikenda završena je još jedna polusezona. Za mnoge trenere još i ranije, jer su ih kao po običaju smjenjivali kao na traci. Samo su dvojica sačuvala posao od početka sezone.

Šta je donijela polusezona za nama? Možda treba krenuti s kraja i reći kako je takmičenje okončano, ali na potezu su nadležne komisije, kako se to kod nas voli reći. Široki Brijeg je prijavljen, a zatim su oni prijavili Zrinjski za isto nedjelo. Na tribinama dva stadiona veličali su se ratni zločinci, prije svih Slobodan Praljak, a na kaznu će se sačekati još neko vrijeme. Poznat scenarij, da se sve malo ohladi pa će se ići s blažom opcijom.

Možda i ponajviše publiciteta od svega što se događalo ove sezone u našem fudbalu dobila je policijska akcija u kojoj su pohapšene sudije, delegati, kontrolori suđenja... I kako sada stvari stoje, taj bastion zvani Premijer liga ostat će netaknut. Niži rang takmičenja je sporan, a premijerligaši i oni koji rade s njima nisu. Reklo bi se - sve blista.

Pola godine

Ostat će u ne baš divnom sjećanju ovih pola godine i navijačima Čelika. Nezabilježeno je u ozbiljnim takmičenjima da klub ne odigra utakmicu jer je dužan nekoliko desetina hiljada KM, a Premijer liga nam je to donijela ove sezone. Igrači Čelika su stigli na Grbavicu, da se presvuku i ponovo vrate u Zenicu. Ništa novo, desilo se ranije još jednom, tada Zvijezdi iz Gradačca, pa što ne bi i sada.

Izjava polusezone je ona koja je došla iz Banje Luke, a ako ništa, potvrđuje tezu da je preslikana država na Premijer ligu BiH.

- Kada god se nešto dobro razvija u Republici Srpskoj, naiđe se na opstrukcije iz Sarajeva – bez imalo ustezanja rekao je prvi čovjek Borca Vico Zeljković, tek zbog toga što je njegovoj ekipi poništen gol.

Šlag na tortu stigao je ovih dana kada je stigla informacija da bh. premijerligaši neće moći igrati Ligu Evrope. Sada i zvanično, nedorasli smo. Tek smo 40. liga po rejtingu na Starom kontinentu i nismo ni blizu prvih 15 koji će moći igrati drugo po kvalitetu evropsko takmičenje.

Kazna zbog majice

Sigurno bi se mnogi u svijetu čudili kazni koju je dobio bivši trener Sarajeva Husref Musemić.

S nevjericom je kod mnogih primljena informacija da je kažnjen „opomenom“ zato jer je na sebi imao majicu s likom tragično stradalog navijača Vedrana Puljića. Odati počast nekome, a ne uvrijediti time nikoga u bh. fudbalu je prekršaj.

Ko koga plaća

Milenko Bošnjaković, već bivši trener Slobode, javno je naružio „nekoga“ na društvenim mrežama, pa ustvrdio da, za razliku od nekih, on nije jedan od onih koji plaćaju novinare i „ispravljaju naslove“.

Poruka bivšeg trenera Tuzla Cityja je više nego jasna, krug onih koji mešetare ide i u medijske vode.

Vapaj Stanišića

Boris Stanišić, prvi čovjek Zvijezde 09, ove sezone nema problema s igračima unutar svlačionice koji prodaju utakmice, ali je u jednom trenutku ustvrdio da se radi o uroti kako bi njegov klub bio izbačen iz Premijer lige.

Imao je i sastanak u NSBiH, naravno, dobio je ništa. Međutim, još nijednom se Stanišić nije izjasnio o uvjetima odigravanja utakmica u Ugljeviku, gdje je Zvijezda domaćin, jer taj travnjak je sve osim fudbalski.

Malo ćemo im psovati

U moru kurioziteta koje donosi najjače fudbalsko takmičenje u BiH jedna izjava bi se mogla nazvati dobrom slikom stanja. Amar Osim, osebujni lik i trofejni trener, nedavno je javno zaprijetio uoči utakmice protiv Veleža.

– Malo ćemo im psovati, kao domaćini – rekao je Osim.

Kod nas je to shvaćeno kao simpatično, a ustvari je na nivou nekadašnjih općinskih liga.

Pritisak navijača

Prema navici, gostujuće navijače sa stadiona policija u našoj zemlji prati van stadiona i petnaestak minuta prije kraja utakmice. Scenarij je bio takav i za utakmicu Velež – Sarajevo, a onda se desilo nešto što je opet svojstveno samo ovim prostorima. Domaći navijači su tražili od policije da ne izvode sa stadiona gostujuće. Pritisak je urodio plodom.

Fakti

- Ugovori neusklađeni s međunarodnim propisima za profesionalne igrače 

- Pravilnik o statusu i transferu igrača neusklađen s međunarodnim propisima.

- Velike administrativne takse za rad nadležnih komisija o statusu i transferu igrača.

- Ne postoje profesionalni ugovori za igrače drugog ranga takmičenja.

- Ne postoji udruženje premijerligaša.

 - Ne postoji kolektivni ugovor za igrače Premijer lige BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.