NSBiH Zbog raskola u Fudbalskom savezu Republike Srpske prijeti nova afera

Hoće li UEFA izbaciti "Zmajeve" iz baraža?

Evropska federacija zabranjuje miješanje politike u nogometne asocijacije

G. Šumar / Avaz.ba
15.12.2019 16:21

Našoj reprezentaciji prijeti suspenzija

Foto: Arhiv

Zbog raskola u Fudbalskom savezu Republike Srpske postoji realna opasnost da Evropska nogometna asocijacija (UEFA) izbaci reprezentaciju Bosne i Hercegovine iz predstojećeg plej-ofa Lige nacija, te naše klubove iz međunarodnih takmičenja!

Značilo bi to, između ostalog, da bi “Zmajevima” propala šansa da kroz baraž izbore historijski nastup na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

Kršenje statuta

Naime, UEFA najstrožije zabranjuje miješanje politike u rad fudbalskih asocijacija, što je u nizu slučajeva završilo suspenzijom državnih saveza. 

A u petak je Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila rad FSRS sve dok se, u skladu sa ranijim zahtjevima, ne održe vanredne sjednice Izvršnog odbora i Skupštine FSRS, kao epilog višemjesečnih nesporazuma između aktuelnog predsjednika Izvršnog odbora FSRS Mileta Kovačevića i većina članova Odbora.

Prikupljani su potpisi skupštinskih delegata i članova Izvršnog odbora FSRS sa ciljem da se zakaže Skupština i smijeni Kovačević, što je inspekcija podržala.

Međutim, ovakva odluka je suprotna tumačenju predsjednika FSRS, Pravnog komiteta Nogometnog saveza BiH, čiji je član FSRS, i UEFA-e, koji su stava da se Skupština FSRS može održati po tom principu, ali ne sa dnevnim redom smjene, jer to Statut ne prepoznaje.

Predsjednik FSRS zatražio je i reakciju NSBiH i UEFA-e, što može biti korisno sa aspekta jačanja državnog saveza.

Međutim, Kovačevićeva opozicija to je negirala, sa željom da pokažu da je entitetski savez jači od NSBiH.

Stiglo pismo

Iz kuće bh. fudbala još nisu reagirali jer je Kovačević sve predao na Sud i čeka odluku. Međutim, ako FSRS ostane zatvoren, NSBiH će se morati umiješati. S druge strane, NSBiH je dobio pismo UEFA-e da se ne može ići u izbore dok se ne usklade statuti. 

Prema tome, sve što se uradi prije usklađivanja statuta nije regularno i ne može se prihvatiti.

Sve to prijeti haosom u bh. fudbalu, zbog čega bi UEFA bila primorana na suspenziju našeg saveza dok se propisi ne usklade sa njenim standardima.

Dođe li do te mjere, naše reprezentativne selekcije i klubovi bili bi izbačeni iz međunarodnih takmičenja.

Saznajemo da su u NSBiH stigli dokumentacija i zahtjev iz FSRS te da se u narednim danima očekuje tumačenje Pravnog komiteta. I UEFA je upoznata sa svim dešavanjima, tako da se i od nje očekuje adekvatna reakcija.

Podsjetimo, NSBiH je bio već suspendiran 2011. godine zbog neusklađenosti statuta sa međunarodnim propisima.

Učinili prvi korak

Izvršni odbor FSRS za utorak je zakazao vanrednu sjednicu Skupštine. Jučerašnjoj sjednici Odbora, koju je zakazao prvi potpredsjednik Dušan Marković, prisustvovalo je sedam od 11 članova.  

Uprava za inspekcijske poslove RS u petak je zabranila rad FSRS do održavanja sjednice Skupštine.

- Naš zadatak je bio da u što kraćem vremenskom periodu deblokiramo Savez, odnosno da ga vratimo u legalne tokove. Da bismo to uradili mi smo imali dva zadatka iz rješenja inspekcije, to je održavanje vanredne sjednice Izvršnog odbora i održavanje vanredne sjednice Skupštine FSRS. Prvi korak smo učinili.

Donijeli smo određene zaključke, a to je da se u utorak, 17. decembra, održi vanredna sjednica Skupštine u Banjoj Luci. Imat će jednu tačku dnevnog reda, onu koju su tražila 43 delegata u svom zahtjevu, razrješenje predsjednika FSRS Mileta Kovačevića - rekao je Marković za “Mondo”.

Komentari

NA VRH