OSVRT

Trenerski prvak ove jeseni je Feđa Dudić

Ušao je na mala vrata, ali i pokazao da mladim stručnjacima vrijedi dati šansu

Dudić: Uspješna tranzicija Veleža iz Prve lige FBiH u Premijer ligu. Arhiv

Piše: A. Čulić

17.12.2019

Pričao je jednom tadašnji trener GOŠK-a, nakon što mu je ekipa vodila u dva navrata protiv Zrinjskog pa na kraju izgubila, kako u Premijer ligi dobar trener mora imati izraženu pragmatičnost.

Pročitao Osima

- Ja kada bih trenirao Želju ili Sarajevo, ne bih mogao igrati kao s GOŠK-om, jer su to veliki klubovi i navijači ne trpe defanzivnu igru. I Željo i Sarajevo kroz historiju igraju za gol više i oba tima bi morala imati igrače u skladu s tom filozofijom. Danas, recimo, kad hoćeš da igraš ofanzivno, moraš imati brze stopere kako bi izašao što više prema naprijed i pravio pritisak – govorio je, između ostalog, Feđa Dudić.

Hoće da kaže, igraš onako kako ti situacija nalaže. Snalaziš se od onoga šta imaš u ekipi. Ili u odnosu na protivnika. Pa ako igraš protiv Barcelone, nije ti baš najpametnije napasti ih.

Iskazao je svoju pragmatičnost Dudić, a vidio je to ko je htio i ko zna gledati na utakmici protiv Željezničara. Potpuno je zatvorio sve prilaze golu i neutralizirao udarne igle domaćina, baš kao i u prvoj utakmici u Mostaru. U potpunosti je pročitao Osima i na kraju izvojevao prvu pobjedu za Velež na Grbavici nakon 1988. godine. U ružnoj igri, ali efikasnoj. Ko te pita. U Mostaru je trebalo biti 5:0, a bilo je 1:1.

U čitanju i jeste suština dobrih igara Veleža protiv boljih premijerligaških klubova. Što se Dudić fokusira na protivnika, gleda igru i veoma je dobro zna iščitati. Otkako je sjeo na klupu poslije trećeg kola i nula bodova, osvojio je Velež 25. Izuzimajući ta prva tri kola, samo su tri boda manje „Rođeni“ osvojili od Želje, koji je drugi, odnosno četiri od lidera Sarajeva.

Loše okolnosti

A u specifičniju sredinu i pod gorim okolnostima nije mogao doći. Imaš kult ličnosti u Ibri Rahimiću. Dugo nisi igrao Premijer ligu, a već stvoren pritisak zbog tri uvodna poraza. Trener bez Bog zna kakve reputacije. Štaviše, balavac iz Sarajeva dolazi da se uči na Veležu. Koga je to on vodio i kakav je uspjeh napravio...

E, upravo zbog ovog posljednjeg treba upravi Veleža odati priznanje. Zbog hrabrosti da dovede jednog od najperspektivnijih i najposvećenijih trenera u BiH

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.