PREMIJERŠIP

Ne smeta samo Arsenalu, na Ozila kivni svi engleski klubovi

Sve je počelo tvitom, gdje igrač Arsenala izražava podršku za muslimanske Ujgure

Ozil: Uzburkao strasti. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

18.12.2019

Premijer liga jeste najjača liga zbog najvećeg ulaganja. Svakako znatan dio finansijskog kolača čine investitori iz Kine, a vidjeli smo u prošlosti na primjeru NBA i Hjustona da se tamošnjim zvaničnicima ne sviđa kada se igrači ili vlasnici bave politikom jedne od najmoćnijih zemalja svijeta.

Od prošlog kola na tapetu je i Premijer liga. Sve je počelo tvitom Mesuta Ozila gdje igrač Arsenala izražava podršku za muslimanske Ujgure. 

Kineska nacionalna televizija CCTV je hitro reagirala tako da su tamošnji gledaoci umjesto derbija između Arsenala i Mančester sitija dobili reprizu utakmice između Vuvlsa i Totenhema, gdje su "Pevci" slavili rezultatom 2:1. 

Brojke su jasne, ugovor Premijer lige s Kinezima vrijedi 564 miliona funti, ovo je ujedno najbrže rastući sponzor za takmičenje s Otoka. Sami klubovi imaju dosta veze sa Istokom, upravo su "Vukovi" vlasništvo Fosun konglomerata, Siti ima kineske investitore, kineske kladionice su također glavni sponzori dresova Bornmuta i Kristal Palasa. 

Ozil s druge strane je imao još jednu partiju za zaborav, najskuplji igrač "Tobdžija" je sinoć napustio teren u 57. minuti, što je "proslavio" u stilu Granita Džake. Navijači su mu zamjerili što se "šetka" do aut-linije, a rezultat je bio veoma nepovoljan. 

Nijemac je u prošlosti bio meta medija povodom bliskih veza s predsjednikom Turske Erdoanom (Erdogan).

Premijer liga još se nije zvanično očitovala, dok su se čelnici Arsenala oglasili saopćenjem na Twitteru da su apolitični klub.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.