SLUČAJ KOVAČEVIĆ

Hoće li "Zmajevi" biti izbačeni iz baraža: NSBiH čeka instrukcije iz UEFA-e

Najviše bi mogli ispaštati "Zmajevi". Arhiv

Piše: Avaz.ba

16.12.2019

Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske u petak je zabranila rad Fudbalskom savezu RS dok se ne održe vanredne sjednice Izvršnog odbora i Skupštine FSRS.

No, kako se to kosi sa pravilima Evropske nogometne federacije (UEFA), koja zabranjuje miješanje politike u sport, bh. fudbalu ponovo prijete suspenzija, slična onoj koje je bila izrečena 2011. godine.

Tokom jučerašnjeg dana većina čelnika Nogometnog saveza BiH nije bila dostupna, od predsjednika Elvedina Begića, do generalnog sekretara Adnana Džemidžića.

Međutim, u razgovoru sa visokim dužnosnikom NSBiH, koji nas je zamolio da ne otkrivamo njegovo ime, saznali smo sljedeće:

- Čekamo upute i instrukcije iz UEFA-e. Zaprimili smo dokumentaciju i zahtjev iz FSRS. U narednim danima ćemo taj materijal dati Pravnom komitetu NSBiH na tumačenje.

UEFA je upoznata sa svim dešavanjima, tako da i od njih očekujemo tumačenje i reakciju. Na osnovu svih tih aktivnosti kasnije ćemo i reagirati.

U slučaju da UEFA ponovo suspendira NSBiH najveću cijenu bi platili “Zmajevi”, koji ne bi mogli igrati baraž za Euro 2020, ali i bh. klubovi.

- Ako bismo sve prihvatili bez reakcije, to bi značilo da priznajemo da ne možemo kontrolirati situaciju, što je nekima u cilju, pa da sve razvale. Drugima je cilj da oslabe državu i jačaju entitet, a nekima da ostvare svoje interese za budućnost - rekao je naš sagovornik.

U subotu je, podsjetimo, održana vanredna sjednica IO FSRS koji je za sutra zakazao i Skupštinu FSRS, sa ciljem da se smijeni aktuelni predsjednik Saveza Mile Kovačević, poslije koje bi entitetski savez trebao da nastavi sa radom.

Međutim, sporno je to što se prije bilo kakvih izbora unutar FSRS, Statut enitetskog saveza mora uskladiti sa propisima UEFA-e. Sve što se uradi prije usklađivanja Statuta po pitanju izbora nije regularno, a to će vjerovatno izazvati reakciju evropske kuće fudbala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.