SPFBIH

Kako će igrač koji nije primio plaću tri mjeseca platiti 500 KM za rad komisije?

U posebnim slučajevima ukinuti obavezu plaćanja takse. Arhiv

Piše: Avaz.ba

16.12.2019

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini obratio se Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine sa inicijativom za ukidanje taksi za zasjedanje komisija registracionih saveza. 

- Kako bi igrači ostvarili svoja prava, obraćaju se nadležnim komisijama za status i transfer igrača u kantonalnim Savezima, gdje oni zapravo i vrše registraciju svojih ugovora. Za rad tih komisija, po pojedinačnom slučaju, kantonalne fudbalske organizacije naplaćivale su taksu u iznosu od 500 KM. Zbog toga je Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH podnio inicijativu NSBiH, kako bi se u posebnim slučajevima ukinula obaveza plaćanja takse za igrače, saopćeno je iz SPFBiH. 

U sklopu inicijative Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH predloženo je da se oslobode plaćanja takse oni igrači, koji u svom postojećem i aktivnom ugovoru nisu dobili plaću tri ili više mjeseca, te da se rad komisija u takvim slučajevima vremenski ograniči na maksimalno 20 dana, kako bi se igraču osigurao što brži put do novog kluba i novog ugovora. 

- Ova inicijativa je sasvim opravdana, s obzirom na to da se postavlja pitanje od čega će igrač, koji 90 ili više dana nije dobio platu, izvršiti plaćanje takse za rad komisija? Također, Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH apelovao je na NSBiH, da postupi u skladu sa svojim ingerencijama, te osigura rad registracionih saveza u potpunosti po propisima, odnosno da se odluke o predmetima igrača donose unutar 30 dana, koliko je predviđeno Pravilnikom o statusu i transferu Igrača NSBiH. S obzirom na to da zastupamo na desetine igrača, uvidjeli smo na terenu da pojedini registracioni savezi ne poštuju odredbe Pravilnika i po nekoliko mjeseci odugovlače s donošenjem odluka, u slučajevima koji su jasni. Životni vijek profesionalnih fudbalera ne može zavisiti od pogrešne primjene pravila nadležnog kantonalnog saveza i administrativna šutnja mora biti odstranje iz bh. fudbala, te nadamo da će NSBiH poslušati glas igrača po ovim pitanjima, istaknuto je iz SPFBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.