ITALIJA

Čelnici Serije A razvijaju tehnologiju za prepoznavanje lica huligana

Svi klubovi priznali probleme i obavezali se na rješavanje

Navijači tokom utakmica na rasnoj osnovi vrijeđali tamnopute igrače. AFP

Avaz.ba

17.12.2019

Zvaničnici italijanske Serije A rade na razvijanju tehnologije prepoznavanja lica da bi identificirali navijače odgovorne za rasističke uvrede. Na mečevima italijanske lige mnogo je incidenata navijača i uvreda na rasnoj osnovi, a nedavno je svih 20 klubova Serije A priznalo probleme i obavezalo se na rješavanje. 

- Radimo na razvijanju softvera za prepoznavanje lica, koji bi se koristio unutar stadiona. Još čekamo dozvolu vlasti za zaštitu privatnosti, ali trebalo bi da je dobijemo uz pomoć vlade. Kada te slike budu dostupne, klubovi će morati direktno reagirati - rekao je izvršni direktor Serije A Luđi de Siervo (Luigi De Siervo).

Navijači su ove sezone tokom utakmica na rasnoj osnovi vrijeđali tamnopute igrače Romelua Lukakua, Franka Kesija (Franck Kessié), Ronalda Vieiru i Marija Balotelija (Mario Balotelli) te našeg reprezentativca Miralema Pjanića.

Liga je izabrala po jednog igrača iz svih 20 klubova da se priključe timu protiv rasizma. 

- Uradit ćemo za dvije godine ono što je Tačer (Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka, op. a.) uradila za deset - rekao je De Siervo, ukazujući na borbu protiv huliganizma na engleskim stadionima osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.