LEGENDA

Bufon izjednačio Maldinijev rekord: Želim još osvojiti Ligu prvaka

Čuvar mreže Juventusa ispisao historiju

Bufon: Ima veliku odgovornost u svlačionici. AFP

J. A. / Avaz Sport

19.12.2019

Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) sinoć je sedmi put ove sezone stao na Juventusov gol u prvenstvenoj utakmici i izjednačio rekord Paola Maldinija po broju nastupa u Seriji A, 647. Legendarni golman nije uspio sačuvati mrežu, ali Juventus je ipak slavio u Đenovi 2:1 protiv Sampdorije. 

 - Znam da sebi mogu priuštiti još puno divnih emocija, zajedno sa saigračima. Ima još puno trenutaka koje trebamo proživjeti, dok god sam u stanju odgovarati na terenu. Najvažnije je da smo pobijedili i završili godinu na vrhu lige. Sve ostalo to samo čini još slađim. U ovom trenutku nije mi previše važno odigrati 648. utakmicu u Seriji A, ali ako to budem učinio, volio bih da se dogodi dok je Juventus na vrhu tabele - rekao je Bufon za "Sky Sports Italia'' nakon utakmice.

Pitali su ga za budućnost, koliko dugo još namjerava igrati.

Iskreno, daleko je još to. Prije dvije godine prestao sam igrati, a onda mi je život dao druge senzacionalne i prekrasne prilike. Oslanjam se na svoju iskrenost, puštam da mi se život sam ispunjava i pokazuje mi put. S obzirom na to kako se fizički osjećam, učinio bih si protuuslugu kad bih prestao igrati. Imam svoju ulogu i veliku odgovornost u svlačionici, iako ne igram puno. Moram poštovati dijete koje sam bio i koje još živi u meni. Zasad je prava odluka nastaviti, barem do juna - završio je Bufon, koji je na pitanje o tome šta ga najviše motivira, odgovorio: "Liga prvaka, još je nisam osvojio i to mi je najveći san."

Bufon je debi u najjačoj italijanskoj ligi upisao na utakmici Parme i Milana 19. novembra 1995. godine kada je imao samo 17 godina, 9 mjeseci i 22 dana. Čak 296 puta je uspio sačuvati svoj gol u toku jedne utakmice, a primio je ukupno 523 pogotka. 

Nakon što je Bufon još jednom ispisao historiju, na Instagramu se oglasio i Miralem Pjanić, koji imao poruku za legendarnog čuvara mreže. 

Poruka Pjanića. Instagram

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.