TRADICIJA

Donosimo vam deset najboljih utakmica na "Boxing Day"

Englezi igraju sve utakmice drugog dana Božića

Berbatov: Postigao četiri gola na "Boxing Day". Screenshot

Avaz.ba

26.12.2019

Svi znamo za tradiciju da Englezi igraju sve utakmice drugog dana Božića, na takozvani  Boxing Daya mi vam donosimo deset najboljih.


Arsenal – Njukasl 7:3 (2012. godina)

Iako je bilo 1:1 na poluvremenu ove utakmice, na kraju je postignuto čak 10 golova! "Topnici" su vodili 2:1 i 3:2, "Svrake" stizale, ali od 3:3 kreće rapsodija Arsenala i četiri gola za 15 minuta. Heroj je bio Teo Volkot (Theo Walcott) s četiri pogotka i dvije asistencije.

Totenhem – Reding 6:4 (2007. godina)

Na "Boxing Day" je Dimitar Berbatov odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri. Svima je poznato da je u dresu Mančestera postigao pet gola na jednom meču, a Redingu je dao četiri na Božić. Inače, na kraju sezone Reding je ispao zahvaljujući gol razlici. 


Čelsi – Aston Vila 4:4 (2007. godina)

U isto vrijeme kada je Berba terorisao svog protivnika, ekipa Avrama Granta je protiv Vile odigrala jednu od najzanimljivijih utakmica u eri Premijer lige. Osam golova, tri crvena kartona i nevjerovatna greška Petra Čeha (Petr Čech). Briljirao je Ševčenko sa dva gola i najboljom partijom u dresu "Plavaca".

Čelsi – Sautempton 2:4 (2002. godina)

Čelsi je prije 17 godina vodio Klaudio Ranijeri (Claudio Ranieri), a londonska ekipa se borila za titulu – i vodila 2:1. A onda je uslijedio šok, i tri vezana gola gostiju, koji su bili u zoni ispadanja. Ispostavilo se da je ovaj meč bio prekretnica za oba tima, jer je Čelsi završio na šestom mjestu, a Sautempton na 11. 


Njukasl – Totenhem 7:1 (1996. godina)

Alan Širer (Alan Shearer) i Les Ferdinand su dominirali, kratko i jasno. Sa klupe je "Svrake" vodio Kevin Kigen (Keegan), i Njukasl je igrao najljepši fudbal u Engleskoj. Ipak, samo sedmicu nakon ovog meča, Kigen je podnio ostavku. 

Oldam – Mančester junajted 3:6 (1991. godina)

Junajted i Oldam su veliki rivali, vjerovali ili ne. Zahvaljujući tome što su gradovi na samo nekoliko kilometara razdaljine, uvijek je vladala netrpeljivost. Gosti na ovom meču su i te kako zagorčali Božić domaćim navijačima. Dominirao je mladić po imenu Rajan Gigs (Ryan Giggs).

Oldam – Mančester junajted 2:5 (1993. godina)

Samo dvije godine nakon šestice, pala je i „petarda“. Ponovo Gigs, kome se ovoga puta pridružio i Erik Kantona (Éric Cantona).


Mančester junajted – VBA 3:5 (1978. godina)

Sada su se "Crveni đavoli" našli na drugoj strani – kao gubitnička ekipa. Inače, ova sezone je jedna od najboljih za "Vrećice", koje su godinu završile na trećem mjestu na tabeli.

Totenhem – Čelsi 5:2 (1961. godina)

Iako sada "Pijetlovima" ne ide baš dobro protiv Čelsija, ranije nije bilo tako. Sparsi su osvojili titulu u sezoni prije ove, a het-trik Klifa Džonsa (Cliff Jones) potvrdio je nadmoć domaćih.

Cijelo kolo 1963. godine

Poznato vam je sigurno ovo kolo, i nevjerovatna statistika! Na 10 mečeva postignuto je nestvarnih 66 golova. Fulam je dobio Ipsvič 10:1, Blekburn u gostima Vest Hem 8:2, Liverpul protiv Stouka slavio 6:0, a Totenhem i VBA remizirali 4:4.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.