REPREZENTATIVCI

Šunjić za "Avaz": Uvijek poželim doći kući, pogotovo kada je to pred Božić

Želim u martu biti u naj boljoj formi u karijeri

Šunjić: Smjena selektora bi sigurno treba la biti pozitivna stvar, pogotovo što smo dobili trenera s takvim renomeom i iskustvom. Arhiv

Piše: Goran ŠUMAR

26.12.2019

Stameni stoper naše fudbalske reprezentacije iz redova ruskog Dinama iz Moskve Toni Šunjić(31) proslavio je Božić u krugu porodice u rodnom Mostaru.

- Prije tri-četiri dana sam doputovao u Mostar iz Meksika, gdje sam bio na zimskom odmoru. Malo sam se sunčao, kupao... - rekao je Šunjić u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Dodaje da ga je u Hercegovini dočekalo lijepo vrijeme.

Počeo trenirati

- Svake godine, otkad igram u inozemstvu, u ovo vrijeme dođem u Mostar da budem s obitelji. Pošto još nisam oženjen, obično sam na dan Božića kod brata, gdje se okupimo svi, majka, sestra i brat, njihove obitelji... Tako je bilo i ove godine.  U inozemstvu sam već devet i po godina, s jednim prekidom, tako da samo dva puta godišnje mogu doći u rodni kraj. Nekad, ako imam sreće ili slobodan dan, kada dolazim na reprezentativne pripreme, do Mostara skoknem i na nekoliko sati. Jer, baš poželim doći kući - dodaje Šunjić. 

Do kada ćete boraviti u rodnom gradu?

- U Mostaru ću biti do nedjelje, kada imam rezerviran let za Moskvu, gdje ću dočekati Novu godinu. U rodni grad opet ću se vratiti 2. januara.

Razmišljate li već o reprezentativnim utakmicama baraža za Evropsko prvenstvo?

- Naravno, već sam počeo lagano trenirati i spremati se za klupske pripreme. Nadam se, prije svega, da u drugoj polusezoni neću imati problema s povredom, kao što je to bio slučaj jesenas.

Za naš državni tim je veoma važno da već krajem marta budete u top-formi, mada se ruska liga nastavlja tek 1. marta? 

- Nadam se da ću do 26. marta biti u najboljoj formi u karijeri. Pred nama su te dvije utakmice baraža za Euro 2020., prvo protiv Sjeverne Irske, a potom i pobjednika duela Slovačka - Republika Irska. Daj Bože da nam se sve poklopi, te da taj plej-of Lige nacija odigramo kao prvi dio tog takmičenja.

Favoriti u baražu 

Jesmo li favoriti u dodatnim kvalifikacijama, pogotovo što bismo bili domaćini obje utakmice baraža?

- Jesmo, sigurno. Favoriti smo i protiv Sjeverne Irske, ali i bilo koje druge reprezentacije u finalu. Ipak, mi smo kod kuće mnogo drugačija ekipa. Bez obzira na onaj poraz od Italije (0:3, op. a.), mislim da kad igramo na našem terenu izgledamo dobro, barem protiv ekipa iz našeg ranga.  Mislim da nam je najveći plus u baražu upravo to što obje utakmice igramo kod kuće. Zbog toga se s pravom možemo nadati plasmanu na Euro. 

Također, za naš tim je dobro i to što bismo između dvije utakmice imali pet dana za oporavak... 

- Slažem se. I ja sam bio sretan kada sam vidio da između dvije utakmice imamo pet dana pauze. Inače, raspored kvalifikacija za Euro 2020 nije bio baš najbolje napravljen, jer nismo imali dovoljno vremena za regeneraciju.  Zbog toga smo u tim drugim utakmicama izgledali mnogo drugačije. Nismo ni rotirali ekipu i baš se osjetio taj pad. 

Kako komentirate izbor Mostarca Dušana Bajevića za novog selektora? 

- Ne znam da li je to bilo baš najbolje vrijeme za smjenu, jer novi selektor neće imati ni vremena ni prostora da prije martovskih utakmica baraža nešto promijeni (nema reprezentativnih termina za okupljanje, op. a.).  Međutim, mišljenja sam da Bajević dovoljno poznaje našu ekipu, te da može napraviti pozitivan šok. Ta smjena bi sigurno trebala biti pozitivna stvar, pogotovo što smo dobili trenera s takvim renomeom i iskustvom. Nadam se i vjerujem u dobar rezultat u baražu, odnosno da će nam novi selektor pomoći da ostvarimo cilj.

Sanirao neugodnu povredu 

Šunjić je tokom minule polusezone imao mnogo problema s povredom.

- Bogu hvala, konačno je sve dobro, nemam nikakvih posljedica. Oporavak se bio odužio. U pitanju je ligament i ljekarima je bilo teško procijeniti stepen povrede i dužinu oporavka. Prve prognoze su bile 14 ili 21 dan, neki su prognozirali i duže.

Međutim, onda sam napravio grešku, jer sam se na teren vratio poslije dvije i po sedmice. U tom trenutku sam se osjećao dobro, ali me lopta poslije dva-tri treninga nezgodno pogodila, tako da se ponovo javio otok. Zbog toga sam morao pauzirati dodatnih deset dana - rekao je Šunjić.

Ne razmišlja o transferu

Naš reprezentativni defanzivac ističe da je prezadovoljan situacijom u Dinamu, trenutno osmoplasiranom timu prvenstva Rusije, tako da nema razlog da razmišlja o transferu.

- Ljetos sam produžio ugovor, ali u fudbalu unaprijed nikad ništa ne možeš tvrditi. Međutim, 99 posto ne bih trebao mijenjati klub - kaže Šunjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.