ASOVI

Zlatan Ibrahimović, majstor svog zanata: Pokorio je svaku ligu u kojoj je igrao

Tema dana u svijetu nogometa

Piše: Avaz.ba

28.12.2019

Dolazak Zlatana Ibrahimovića u Milan, povratak u Seriju A nakon sedam godina, tema je dana u svijetu nogometa. 

Popularni Ibra nogometom se počeo profesionalno baviti 1999. godine. Od 1999. do 2001. igrao je za švedski Malme. Za Malme je odigrao 40 utakmica i postigao 16 golova. 

Ibrahimović u Malmeu. Agencije

Godine 2001. zapazio ga je Ajaks i tada njegova karijera kreće uzlaznom putanjom. Od 2001. do 2004. igra za amsterdamski klub, u kojem je na 74 utakmice postigao 35 golova. 

Upravo tada je Ibrahimović pokazao svoj kvalitet i privukao interes i simpatije najvećih svjetskih klubova. S Ajaksom osvaja dva holandska nogometna prvenstva i dva kupa.


Ibrahimović: U Ajaksu pokazao svoj kvalitet. Agencije

Godine 2004. potpisuje za italijanski Juventus gdje nastupa do 2006. godine. U dresu "Stare dame" odigrao je 70 utakmica i postigao 23 gola. 



Iste te godine dolazi do njegovog transfera u milanski Inter gdje Ibrahimović proživljava najuspješnije trenutke svoje karijere. Inter postaje prvak tri godine zaredom i dva puta osvaja superkup Italije. 


U tom periodu, s tadašnjim trenerom Intera Žozeom Murinjom (Jose Mourinho) razvio je odnos pun međusobnog poštovanja, a Murinjo je postao jedinim trenerom kojeg je Zlatan tokom svoje karijere bezuvjetno podržavao.

Ibrahimović u dresu Intera. Agencije

Ibrahimović u Barceloni. Agencije

Godine 2009. potpisuje ugovor s Barcelonom u čijim redovima ostaje do 2011. godine. Za "Blaugranu" popularni Ibra je odigrao 29 utakmica, postigao 16 golova te osvojio četiri trofeja. 


Nakon toga Ibrahimović odlazi na posudbu u Milan. Po isteku posudbe, s tim klubom potpisuje jednogodišnji ugovor i s njima također osvaja pehar italijanskoga prvaka i pobjednika kupa.

Ibrahimović u Milanu. SofaScore

Prema statistici SofaScore, Ibrahimović je u periodu od 2010. do 2019 godine u Milanu odigrao 85 utakmica, postigavši 56 golova i upisavši 24 asistencije. 


Godine 2012. Ibrahimović se seli u Pariz i potpisuje bogati ugovor s PSG-om. S ovim klubom je četiri uzastopne godine osvajao naslov francuskoga prvaka, a osvojio je i pet kupova te druge trofeje.

Ibrahimović: Ostavio dubok trag i u PSG-u. Agencije

U susretu posljednjeg, 38. kola francuskog nogometnog prvenstva PSG je na Parku Prinčeva u maju 2016. pobijedio Nant 4:0 uz dva gola Ibrahimovića koji se oprostio od dresa pariškog kluba. Ibro je za PSG odigrao 180 utakmica, postigavaši 156 golova. 

Ibrahimović je potom na poziv svog starog trenera Murinja okušao svoje sposobnosti u Engleskoj, tačnije u Mančester junajtedu. S Unitedom se okrunio titulom pobjednika Europske lige i pobjednikom dva kupa.

Ibrahimović u dresu Junajteda. Agencije

Ibrahimović u dresu LA Galaksija. Agencije

Nakon teške povrede koljena, 2018. godine napušta Junajted i zaključuje transfer s američkim klubom Los Anđeles galaksijem.

U debiju za ovaj američki klub zabio je gol volejom sa 40 metara. U toj istoj utakmici zabio je gol glavom, a dobio je jedan crveni karton zbog šamara.


Ibrahimović u MLS. SofaScore

Prema statistici SofaScore u posljednjoj sezoni u MLS ligi odigrao 31 utakmicu i postigao isto toliko golova, te upisavši 8 asistencija. 

Ibra je u dresu "Crvenih đavola" odigrao 53 utakmice i postigao 29 golova. S klub s Old Traforde se okrunio titulom pobjednika Evropske lige i pobjednikom dva kupa. 

Nakon jedne sezone je Ibrahimović napustio Junajted u julu 2017. godine. Postojala je opcija da Junajted aktivira još jednu dodatnu godinu ugovora, to se nije dogodilo zbog teške povrede koljena koja je pogodila Šveđanina u završnici sezone. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.