ENGLESKA

Čelsi velikim preokretom srušio Arsenal u londonskom derbiju

20. kolo Premijer lige

Slavlje nogometaša Čelsija. AFP

Piše: J.A. / Avaz Sport

29.12.2019

U sjajnom londonskom derbiju Čelsi je nakon preokreta u gostima pobijedio Arsenal 2:1 u susretu 20. kola engleske Premijer lige. 

Arsenal je na početku meča prijetio visokim presingom i konstantnim napadima. Takva igra "Topnicima" se isplatila u 13. minuti. Mesut Ozil izveo je korner s lijeve strane, Kalum Čejmbers (Calum Chambers) glavom prenio loptu, a Pjer Emerik Aubemejang (Pierre-Emerick Aubameyang) sjajno pobjegao svom čuvaru u petercu i glavom matirao Kepu za vodstvo i delirij domaćih navijača. 

Novu priliku Arsenal je imao u 18. minuti, ali se Aleksandre Lakazet (Alexandre Lacazette) spotaknuo, izgubio kontrolu i loptu i akcija je propala. 

Napadi Čelsija izgledali su dosta jalovi, a prvu veliku priliku "Plavci" su imali u 37. minuti kada je Cezar Azpilikueta (Cesar Azpilicueta) glavom prebacio loptu na drugu stativu, gdje je za djelić sekunde zakasnio Kurt Zuma (Zouma), te je Arsenal na odmor otišao sa zasluženim golom prednosti. 

U drugom poluvremenu igralo se otvoreno s obje strane, a Čelsi je pokušavao kroz posjed stvoriti opasnost. Kako je vrijeme odmicalo, "Plavci" su bili sve opasniji, a do izjednačenja došli su u 83. minuti, kada je golman Arsenala Bernd Leno napravio veliku grešku. Krivo je čuvar mreže "Topnika" procijenio ubačaj Mejsona Mauta (Mason Mount) s lijeve strane te izletio s crte. Ostao je kratak pa je lopta stigla do Žoržinja (Jorginho), koji je to lako zabio u praznu mrežu za 1:1.

I kada se činilo da će se meč završiti bez pobjednika, u 87. minuti nogometaši Čelsija izveli su sjajnu kontru, a u petercu se briljantno snašao Abraham, koji je pogodio za veliki preokret i pobjedu "Plavaca". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.