SPFBIH

Devet od 12 klubova Premijer lige BiH potpisuje duple ugovore

Predloženi novi, standardni ugovori. SPFBiH

Piše: Avaz.ba

30.12.2019

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini krajem protekle sedmice obratio se Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine i podnio prijedlog novog, standardnog ugovora za igrače profesionalce unutar takmičenja pod organizacijom NSBiH, s ciljem da se on primjenjuje od naredne sezone - 2020./2021. 

- Jedan od problema s kojim se suočava fudbal unutar granica Bosne i Hercegovine jeste potpisivanje duplih ugovora te nedovoljna protekcija igrača od takve prakse poslovanja klubova. Prema našim saznanjima, devet od 12 klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine, koja je u ovom trenutku jedina profesionalna u bh. fudbalu, posluje na takav način te, pored osnovnog ugovora, igračima profesionalcima nude dodatne sporazume, ugovore o djelu i slične dokumente, koji definiraju isplate prema igračima, a koji predstavljaju grubo kršenje zakona i pravila fudbalske igre. Kako bi takvoj praksi stali ukraj, pravni tim Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH, uz koordinaciju s matičnom organizacijom FIFPRO, donio je novi prijedlog standardnog ugovora za profesionalne igrače, koji bi onemogućio takvu praksu klubova. Bitno je istaći da trenutni standardni ugovor u bh. fudbalu, koji je na snazi, ne ispunjava minimum uvjeta propisanih od FIFA-e i FIFPRO-a - saopćeno je iz SPFBiH.

Novi standardni ugovor koji je predložen, kako tvrde u Sindikatu profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, napravio bi jedan iskorak za bh. fudbal. 

- Moramo sistemski napraviti protekciju za igrače, onemogućiti da se zaobilaze zakoni ove države preko njihovih ugovora i stati ukraj svim negativnostima koje okružuju ovaj sport - rekao je Aldin Đidić, osnivač SPFBiH.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH u proteklim mjesecima obratio se NSBiH i s prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu igrača te inicijativom za ukidanje plaćanja takse za rad komisija prvostepenih organa Saveza za igrače koji nisu dobili plaću tri ili više mjeseci. Do sada od NSBiH odgovor na bilo koju inicijativu nije stigao.

- Socijalni dijalog između NSBiH i Sindikata profesionalnih fudbalera vrlo je bitan za boljitak bh. fudbala te u 2019. godini, koja je na izmaku, nipošto ne možemo biti zadovoljni koliko se “glas igrača” zapravo nije slušao od državnog saveza - istaknuto je iz SPFBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.