REZIME

Naciju najviše obradovali rukometaši, košarkašice i Tuka, nogometaši podbacili

Odlazeća godina bila veoma uzbudljiva

Rukometaši BiH i Amel Tuka: Ostvarili velike uspjehe u 2019.. Avaz

Piše: J.A. / Avaz Sport

30.12.2019

Sportska 2019. godina u Bosni i Hercegovini bila je veoma uzbudljiva. U godini na izmaku smo se podjednako i radovali i tugovali. 

Nogometaši Bosne i Hercegovine u potpunosti su podbacili u kvalifkacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo 2020. Naša selekcija završila je na 4. mjestu sa samo 13 bodova te je selektor Robert Prosinečki nakon toga napustio klupu. 

"Zmajevi" će naciju pokušati obradovati u martu naredne godine kada će na domaćem terenu igrati baraž Lige nacija. 

Također ni omladinske selekcije naše države se nisu proslavile. U- 21 reprezentacija je odigrala četiri susreta u kvalifikacijama za Euro 2021. i nalazi se na četvrtom mjestu. U-19 i U- 17 reprezentacije su ispale u kvalifikacionim grupama za Euro 2020. 

Nogometaši BiH razočarali u kvalifikacijama za Euro 2020.. Avaz

Naši nogometni klubovi su ostvarili solidne nastupe u Evropi. Sarajevo je po prvi put u historiji osvojilo duplu krunu, ali je prvak BiH zaustavljen u 3. pretkolu Evropske lige od strane BATE Borisova. Prvi meč odigran je u Zenici, a gosti su slavili 2:1 dok je Bjelorusiji meč završen bez golova.

Zrinjski je otišao najdalje u Evropi ove godine, a "Plemiće" je u 3. pretkolu Evropske lige zaustavio Malme 3:1 (pobjeda Malmea 3:0 u Švedskoj, pobjeda Zrinjskog 1:0 kući). Radnik i Široki Brijeg eliminirani su već u 1. pretkolu Evropske lige od Spartaka iz Trnave, odnosno Kairata. 

FK Sarajevo osvojio prvu duplu krunu u historiji kluba. Avaz

Nogometašice SFK Sarajevo 2000osvojile su duplu krunu, uključujći 17. uzastopnu titulu prvaka BiH, a u Ligi prvaka izabranice Samire Hurem završile su nastup u grupnoj fazi takmičenja. 


Nogometašice SFK Sarajevo 2000 osvojile duplu krunu. FK Sarajevo

Mostar SG je odbranio titulu prvaka BiH u futsalu, a u Ligi prvaka su mostarski futsaleri ispali u elitnoj rundi takmičenja među 16 najboljih ekipa u Evropi. Kup BiH pripao je Centru.

Mostar SG odbranio titulu prvaka BiH u futsalu. Mostar SG

Rukomet

Bosanci i Hercegovci u odlazećoj 2019. godini najviše su se radovali rukometašima. Izabranici Bilala Šumana odigrali su sjajne kvalifikacije i po prvi put u historiji osigurali plasman na Evropsko prvenstvo. 


Rukometaši BiH izborili plasman na Euro. Avaz

Banjalučki Borac postao je prvak BiH u muškoj, dok su Grude odnijele naslov prvakinja u ženskoj konkurenciji. Borac je zatim eliminiran u prvom pretkolu EHF kupa od Olimpijakosa, dok su rukometaši Vogošće i Gračanice te rukometašice Krivaje i Hadžića ispala u šesnaestini finala Čelendž kupa. 


Košarka

Kada je riječ o košarci, naciju je najviše obradovala ženska seniorska reprezentacija, koja je uspješno otvorila kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine. 

Izabranice Gorana Loje su upisale pobjede protiv Rusije i Švicarske te su na korak do plasmana na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Za razliku od bh. košarkašica, muški reprezentativci naše države neuspješno su okončali kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje je održano u Kini. 

Košarkašice BiH na korak do plasmana na Eurobasket. FIBA

Široki Brijeg je osvojio desetu titulu prvaka BiH u muškoj konkurenciji dok su košarkašice Banovića odbranile naslov prvakinja naše države. 

Tukin uspjeh karijere

Najviše uspjeha BiH je ostvarila u ostalim sportovima. Najbolji naš atletičar Amel Tuka osvojio je srebro na Svjetskom prvenstvu u Dohi. 

Tuka je u utrci na 800 metara ostvario vrijeme 1:43.37 i  tako postigao najbolji lični rezultat sezone i najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Tuka je krajem godine izabran i za najboljeg sportistu BiH u 2019. godini. 

Tuka postao svjetski viceprvak u utrci na 800 metara. AFP

Džudistkinja Larisa Cerić osvojila je srebrene medalje na Evropskim igrama i Evropskom prvenstvu u Minsku, te zasluženo izabrana za najbolju sportiskinju BiH u 2019. godini. 


Cerić osvojila srebro na Evropskim igrama i Evropskom prvenstvu. Avaz

Mladi karatista Hamza Turulja postao je viceprvak svijeta na Svjetskom prvenstvu u karateu koje je održano u Čileu. Turulja je ostvario veliki uspjeh s obzirom na to da se takmičio u konkurenciji do 21 godine.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je srebro na Evropskom prvenstvu koje je održano u Budimpešti. U finalu protiv Rusije u odlučujućem petom setu bh. odbojkaši su propustili dvije meč-lopte te su Rusi slavili rezultatom 17:15 i pobijedili 3:2.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.