NOGOMET

Pobuna na Ostrvu: Englezi protjeruju VAR iz Premijer lige?

Proteklo kolo donijelo je mnogo spornih odluka u Engleskoj. AFP

E. J. / Avaz.ba

30.12.2019

Videotehnologija (VAR) bi se trebala koristiti samo kod očiglednih grešaka tokom utakmice, tvrdi jedan od ključnih ljudi Odbora međunarodnih nogometnih asocijacija (IFAB), tijela koje ima nadležnost nad pravilima nogometne igre.

VAR se pokazao kontroverznim od uvođenja u Premijer ligi Engleske ove sezone, naročito kod dosuđivanja ofsajda, prenosi AFP. Prošlog vikenda su poništeni golovi ekipama Norviča, Brajtona, Šefild junajteda, Vulverhemptona, Brajtona i Kristal Palasa "tijesnim" odlukama VAR-a, što je raširilo sumnje da li ova tehnologija treba da odluči u tako neizvjesnim situacijama.

Mnogi igrači i treneri na Ostrvu smatraju da se VAR ne bi trebao koristiti u situacijama koje se čine ispravnim na terenu. To je dobilo podršku generalnog sekretara IFAB-a. Lukas Brud tvrdi da upute IFAB-a nalažu da se VAR koristi samo za ispravljanje očitih grešaka, uključujući ofsajde.

- Jasno i očito, to je važan princip. Ukoliko provedete minute da biste utvrdili da li je ofsajd ili ne, onda to nije jasno i originalna odluka bi se trebala poštovati - rekao je Brud.

Inače, IFAB je organizacija odvojena od Međunarodne nogometne federacije (FIFA), no FIFA daje 50 posto članova u ovom tijelu i priznaje njegovu nadležnost nad nogometnim pravilima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.