ENGLESKA

Arsenal u derbiju kola pobijedio Junajted: Pepe i Sokratis kobni za "Crvene đavole"

21. kolo Premijer lige

Slavlje nogometaša Arsenala. AFP

Piše: J.A. / Avaz Sport

1.1.2020

U derbiju 21. kola engleske Premijer lige Arsenal je pobijedio Mančester junajted rezultatom 2:0.

Gosti su bolje otvorili susret i dva puta je bilo opasnosti pred golom Arsenala, ali su mreže mirovale. U 3. minuti bh. reprezentativac u dresu Arsenala Sead Kolašinac dobio je žuti karton zbog naguravanja. Dvije minute kasnije Junajted je imao veliku priliku, ali "Crveni đavoli" nisu iskoristili kontranapad i stoperi Arsenala otklonili su prijetnju.

Arsenal je u vodstvo došao u 8. minuti. Sjajno je Kolašinac probio desnu stranu odbrane gostiju i poslao loptu u kazneni prostor. David de Hea (Gea) je otišao u prazno nakon što je jedan od defanzivaca Junajteda malo skrenuo loptu, a Nikolas Pepe (Nicolas) se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme i pospremio loptu u mrežu za 1:0.

U 10. minuti zaprijetio je Pjer Emerik Aubemejang (Pierre-Emerick Aubameyang). Gabonac je pokušao zabiti atraktivnim volejem, ali nije bio precizan.  

Igrala se 21. minuta kada je Kolašinac napravio nered na desnoj strani Junajtedove odbrane i predao loptu do Aubemejanga koji je vanjskom centrirao i tražio Pepea, ali je Luk Šo (Luke Shaw) uspio zatvoriti i izbaciti loptu ispred Pepea. 

Arsenal je novu veliku priliku imao u 32. minuti kada je  Aleksandr Lakazet (Alexandre Lacazette) senzacionalno okrenuo Harija Megvajera (Harry Maguire) na svega nekoliko metara od gola i pucao pored gola. Minutu kasnije pokušao je i Lukas Toreira (Lucas Torreira), ali je njegov udarac otišao malo pored gola.

U 38. minuti De Hea je izbacio loptu iz svog kaznenog prostora direktno u noge Pepeu, koji se odmah namjestio na udarac i pogodio stativu za Arsenal. 

Arsenal je do drugog pogotka došao u 43. minuti. Pepe je izveo korner i sjajno nabacio pred De Heu koji je samo odbio loptu do Sokratisa koji ju je zakucao u mrežu za 2:0 i rezultat prvog poluvremena. 

Junajted se probudio na početku drugog dijela, pokušavali su "Crveni đavoli" kombinirati na 30-ak metara od Arsenalova gola, ali im je nedostajao završni pas kako bi uposlili nekog od napadača. U 53. minuti Arsenal je krenuo u kontrapad dva na dva, ali Aubemejang nije uspio pronaći Pepea jer mu je poslao loptu iza leđa. 

U nastavku se igra smirila, Arsenal se povukao i čuvao rezultat čekajući priliku iz kontranapada. U 59. minuti priliku za Junajted imao je rezervista Andreas Pereira, koji je dobio loptu u kaznenom prostoru, ali nije uspio biti dovoljno precizan da zabije. 

U 61. minuti Aubemejang se našao u kontri i mogao je birati hoće li pucati ili dodati u kaznenom prostoru, Gabonac se odlučio za dodavanje i pogriješio. Sead Kolašinac iz igre je izašao u 69. minuti kada ga je zamijenio  Bukajo Saka (Bukayo). Aubemejang je i do kraja meča imao nekoliko prilika da postigne pogodak, no, na sreću nogometaša Junajteda, nije bio prezican i ostalo je 2:0.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.