ENGLESKA

Ima li kraja Liverpulovoj nepobjedivosti?

Izabranici Jirgena Klopa su postali treći tim u Engleskoj koji je uspio da veže godinu bez prvenstvenog poraza. Arhiv

Avaz.ba

3.1.2020

Liverpulu je pobjeda nad Šefildom donijela mjesto u historiji – u krugu klubova koji mogu da se pohvale da cijelu godinu nisu poraženi u Premier ligi!  „BBC“ konstatuje da je Liverpul odigrao 37 prvenstvenih utakmica bez poraza, skupivši pritom 101 bod od posljednjeg meča u kojem je poražen - 3. januara 2019. godine protiv Mančester sitija. 

Izabranici Jirgena Klopa (Jurgen Klopp) tako su postali treći tim u Engleskoj koji je uspio da veže godinu bez poraza. Prvi je to uspio Arsenal, koji nije poražen u 49 utakmica sezonu 2003/04, kao i Čelsi – 40 utakmica, od oktobra 2004. do novembra 2005. godine.

Jedini porazi Liverpula u Engleskoj uslijedili su nakon utakmica sa Vulverhemptonom u FA Kupu prošlog januara, a mladi tim je prije mjesec poražen u Liga kupu od Aston Vile. Tokom prethodne godine, Liverpul je dva puta poražen i u Ligi prvaka. Protiv Barcelone u prvoj polufinalnoj utakmici, nakon koje je uslijedila nevjerovatna pobjeda u revanšu i plasman u finale, kao i protiv Napolija u grupnoj fazi ove jeseni.

Uprkos svojoj nepobjedivosti, Liverpul za to vrijeme nije osvojio nijedan domaći trofej. Uspjehe su imali uglavnom u međunarodnim takmičenjima, kao prva engleska ekipa koja je objedinila trofeje Lige prvaka, UEFA Superkupa i Svjetskog prvenstva za klubove.

Nakon posljednjeg poraza od Sitija, Liverpul je pobijedio u 32 od 37 odigranih utakmica, sa koeficijentom osvojenih bodova 2,73 po meču. Naprimjer, kada je Mančester Siti postavio rekord od 100 osvojenih bodova u sezoni 2017/18, učinili su to uz koeficijent 2,63.

Liverpul je slavio u devet posljednjih kola prethodne sezone, ali uprkos tome nije uspio da prestignu Siti na tabeli. Pritom je sezonu završio sa 97 osvojenih bodova, što je treći najbolji rezultat u historiji Premier lige, a ubjedljivo najbolji rezultat koji je postigla jedna drugoplasirana ekipa.

Pobednički niz je nastavio i u ovoj sezoni koju je počeo sa osam uzastopnih pobjeda, i tako vezao ukupno njih 17. U 9. kolu je uslijedio remi sa Mančester junajtedom koji je okončao niz, a nedostajale je samo jedna pobjeda da izjednače rekord Sitija od 18 uzastopnih trijumfa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.