NOGOMET

U Hrvatskoj od sljedeće polusezone uvode VAR, kad će kod nas to čudo doći

UEFA je prošle sezone na svojim takmičenjima koristila VAR na 55 utakmica. Pregledano je 427 situacija, a bile su samo 23 korekcije

Uvođenje VAR-a veliki iskorak. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

9.1.2020

Duel Intera i Istre 1961 koji će se odigrati 31. januara it će historijski.  U Hrvatskoj će naime od proljetnog dijela biti uveden VAR.

- Uvođenje VAR-a je veliki iskorak u HNS-u. Hteli smo vratiti poverenje gledalaca koje je bilo poljuljano i ovo je jako dobar potez - kazao je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić na prezentaciji koja je održana u prostorijama Sudijske komisije u Sesvetama.

Predsjednik Komisije fudbalskih sudija i voditelj projekta uvođenja VAR sistema u Hrvatsku Ante Kulušić podsjetio je da je HNS u ovaj projekat krenuo prije godinu i po dana.

UEFA je prošle sezone na svojim takmičenjima koristila VAR na 55 utakmica. Pregledano je 427 situacija, a bile su samo 23 korekcije.

Prezentaciju VAR-a vodio je Bruno Marić, koji se od aktivnog suđenja oprostio u oktobru prošle godine.

VAR je alat koji sudijama pruža drugu priliku. VAR ne mijenja fudbal, već čisti fudbal. Ovo nije 'Big Brother', neće sve biti apsolutno tačno - kazao je Marić, naglasivši kako se VAR uključuje samo u četiri slučaja - kod golova, odluke o slobodnim udarcima, crvenih kartona i pogrešnog identiteta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.