FINANSIJE

Navijači ga ne vole, ali to njemu nije problem: Čovjek koji je otjerao Murinja najbolje plaćeni operativac u engleskom fudbalu

Mančester je među četiri najbolja u šampionatu bio samo dva puta

Vudvord: U klubu već 15 godina. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

11.1.2020

Izvršni potpredsjednik Mančester junajteda Ed Vudvord (Woodward) bio je najbolje plaćeni operativac engleske nogometne Premijer lige prošle sezone, otkrili su podaci kluba sa Old traforda, prenosi ESPN.

Vudvord (48) zaradio je 3,7 miliona eura, a prati ga šef Totenhema Danijel Levi (Daniel Levy) sa 3,5 miliona. Brojke otkrivaju da je Junajted platio ukupno 7,9 miliona eura za 12 klupskih direktora, među kojima su i legendarni Aleks Ferguson (Alex) i Bobi Čarlton (Bobby Charlton).

U eri Vudvorda, koji je u klub došao prije 15 godina, a aktuelnu poziciju preuzeo 2013., Junajted je ostvario rast prihoda, pa je prošlu sezonu okončao sa profitom od 22 miliona eura.

Junajted daleko od vrha tabele. AFP

No, Vudvord trpi kritike navijača jer ekipa već sezonama ne može parirati rivalima u Premijer ligi Engleske (posljednji put prvak bio 2013. godine) i evropskoj Ligi prvaka (posljednja titula 2008.) u borbi za trofeje.

Junajted je među četiri najbolja u šampionatu bio samo dva puta, a pod Vudvordom, kao glavnim operativcem, otpušteni su treneri Dejvid Mojes (David Moyes), Luj van Gal (Louis van Gaal) i Žoze Murinjo (Jose Mourinho).

Niti aktuelni kormilar Ole Gunar Solskjer (Ole Gunnar Solskjaer) ne blista (Junajted je tek peti na tabeli, sa čak 27 bodova zaostatka za vodećim Liverpulom), no Vudvord ga je podržao riječima da "uspjeh ne stiže preko noći". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.