NOGOMET

Njemačkoj legendi prijeti kazna: Ne može dokazati da je trener

Herta pod Klinsmanom osvojila deset od mogućih 12 bodova u četiri meča prije pauze

Klinsman: Vodi ekipu Herte. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

15.1.2020

Uoči nastavka Bundeslige predstojećeg vikenda bivši selektor Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država Jirgen Klinsman (Jurgen Klinsmann) našao se u velikim problemima.

Legendarni njemački fudbaler, koji danas vodi Hertu iz Berlina, ne može dokazati da posjeduje validnu trenersku licencu, prenosi AFP. Klinsman (55) je krajem novembra preuzeo Hertu, koju nakon četiri sedmice prvenstvene pauze u nedjelju očekuje duel protiv aktuelnog prvaka Bajerna iz Minhena.

Ekipa iz Berlina je pod Klinsmanom osvojila deset od mogućih 12 bodova u četiri meča prije pauze te se popela u sredinu tabele uoči duela s moćnim Bajernom, koji je trenutno treći, sa četiri boda iza lidera Lajpciga.

No, slavni Klinsman našao se u neočekivanim problemima, jer Njemačkoj fudbalskoj ligi (DFL) ne može dokazati da posjeduje validnu licencu, za koju tvrdi da je ostala u njegovoj porodičnoj kući u Americi.

I Klinsmanu i Herti prijeti kazna ukoliko on ne uspije obnoviti licencu, koju je stekao 2000. godine na trenerskom kursu Fudbalskog saveza Njemačke. Prema propisima DFL-a, svi treneri iz prva dva ligaška ranga moraju imati licencu i redovno posjećivati kurseve.

- Kada sam stigao u Berlin krajem novembra, nisam mislio da će mi biti potrebna trenerska licenca i relevantni certifikati - rekao je Klinsman.

On je u Hertu došao na dužnost člana nadzornog odbora, ali nedugo nakon toga sjeo je na klupu, jer je otkaz dobio dotadašnji trener Ante Čović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.